453456
453456
453456
453456
453456

NOVO OTKRIĆE Čovjeka budi cvrkutanje, dinosauri nisu bili te sreće

  • , 13.10.2016., 14:14
  • Autor:
  • komentara

Tiranosauri i ostali dinosauri budili su se uz poj ptica baš kao i mi, iako je taj zvuk više nalikovao gakanju nego cvrkutanju, pokazuje izvanredno otkriće jednog fosila.

 
 
 
 
Dinosauri (Ilustracija: Guliver/Thinkstock)
Dinosauri (Ilustracija: Guliver/Thinkstock)

Na Antarktici je otkriveno najstarije fosilizirano pjevalo (sirinks), ptičji organ na kraju dušnika koji im omogućuje ispuštanje zvukova, što dokazuje da su ptice letjele nebom prije 68 milijuna godina, tijekom posljednje faze doba dinosaura.

Dosad je najstariji poznati primjerak pjevala bio star 2,5 milijuna godina.

Novootkriveni fosil pripada vrsti Vegavis iaai, ptici nalik današnjoj guski, rekla je Julia Clarke, profesorica na teksaškom sveučilištu i glavna autorica studije objavljene u časopisu Nature.

Struktura pjevala upućuje na "sposobnost proizvodnje zvuka nalik gakanju ili pištanju", rekla je Clarke.

Vegavis iaai ionako je slavna među paleontolozima jer je jedina prava ptica za koju se zna da je živjela u mezozoiku. Možda je bilo i drugih, ali to tek treba otkriti.

Ta epoha okončala je kataklizmičkim praskom, vjerojatno udarom asteroida koji je zbrisao tri četvrtine flore i faune na Zemlji.

Pjevalo s Antarktike pokazuje "da su ptice mogle dozivati jedna drugu dinosaurima iznad glava", kaže Clarke.

Znanstvenici su uspjeli kostruirati trodimenzionalni model pjevala nakon što su ga skenirali mikroračunalnom tomografijom, radiološkom tehnikom visoke rezolucije, i zatim ga usporedili s pjevalima modernih ptica.

Zaključak je bio: ako izgleda kao pačji ili guščji, onda sigurno kvače ili gače. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se