Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Suzdrži se, Donalde'

Napetost ne jenjava: ''Izjave Donalda Trumpa mogle bi izazvati nuklearnu katastrofu''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trump je u Tokiju upozorio, ne navodeći zemlju, da nijedan diktator ne smije podcijeniti odlučnost Amerike.

Sjeverna Koreja upozorila je u nedjelju Donalda Trumpa da se suzdrži od neodgovornih primjedbi, i to tek što je američki predsjednik počeo maratonsku turneju Azijom kojom dominira tema sjevernokorejske nuklearne prijetnje.

Pročitajte i ovo Sjeverna Koreja ispalila krstareće projektile ''Nadzor i budnost'' Sjeverna Koreja ispalila više krstarećih projektila Ilustracija Napetosti na vrhuncu Sat sudnjeg dana otkucava, ostalo nam je samo 90 sekundi do ponoći: Ovo su najveće prijetnje

Rodong Sinmun, dnevnik vladajuće stranke, ustvrdio je da se pojedini Amerikanci zalažu za smjenu Donalda Trumpa jer bi njegove štetne izjave mogle izazvati nuklearnu katastrofu na američkom kontinentu. Tome je u članku dodana i opaska kako je čelnik Bijele kuće duhovno nestabilan.

Trump je u Tokiju upozorio, ne navodeći zemlju, da nijedan diktator ne smije podcijeniti odlučnost Amerike.

Šef Bijele kuće razmjenjuje ratne prijetnje i osobne uvrede sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom. Pred Općom skupštinom UN-a Trump je čak zaprijetio da će potpuno uništiti sjevernokorejski režim.

U Seulu prosvjedi protiv Trumpa i za mir

Tisuće Južnokorejaca okupile su se u nedjelju u Seulu tražeći mir i prosvjedujući uoči posjeta američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je počeo maratonsku turneju po Aziji dok vlada napetost zbog vojnih planova Pjongjanga.

Čelnik Bijele kuće treba u utorak i u srijedu boraviti u posjetu Južnoj Koreji, gdje će se sastati s predsjednikom Moon Jae Inom i obići američku vojnu bazu. Svi pogledi bit će upereni u poruku koju će odatle uputiti Sjevernoj Koreji i njezinu čelniku Kim Jong Unu.

Napetost je na vrhuncu nakon šestog nuklearnog pokusa koji je Sjeverna Koreja izvela početkom rujna. Potonja je usto zaredala s raketnim pokusima, tvrdeći da može nuklearnim projektilima gađati američki kontinent.

Južna Koreja važan je saveznik Sjedinjenih Država koje ondje imaju 28.500 vojnika. No južnokorejska oporba vidi u Trumpu ratnog huškača.

"Protivimo se ratu! Treba pregovarati o miru!" izvikivali su prosvjednici koji su u povorci prošetali središtem Seula.

Mnogi su optuživali Trumpa da povećava opasnost od sukoba, kao i Kim Jong Un.

"Trump i Kim (...) koriste sadašnju vojnu krizu kako bi promicali svoje političke interese, dok mi u Južnoj Koreji dršćemo od straha", rekla je prosvjednica. "Zabrinuti smo zbog posljedica Trumpove neprijateljske retorike koja, čini se, poziva na rat".

Organizatori su procijenili da se okupilo oko 5000 ljudi.

Istodobno su konzervativni aktivisti organizirali u prijestolnici skup dobrodošlice čelniku Bijele kuće, tražeći raspoređivanje američkog nuklearnog taktičkog oružja u Južnoj Koreji.

Seul ima desetak milijuna stanovnika i samo je 50 km udaljen od granice sa Sjevernom Korejom, što je na domašaju sjevernokorejskog topništva. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene