Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Radikalna vjerska praksa?

I Britanci protiv nošenja feredža

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Većina Britanaca podržava zabranu nošenja feredža na javnim mjestima i u školama, pokazuju rezultati ankete koju je preko interneta proveo institut Angus Reid.

Od ukupnog broja ispitanika, njih 72 posto podržava zabranu nošenja feredže na javnim mjestima, dok je njih 79 posto za zabranu u školama, na fakultetima i aerodromima.

Pročitajte i ovo Potpuno prekrivena žena (Foto: Getty Images) REFERENDUM Desna, antiislamska skupina predložila, a Švicarci izglasali: Zabranjuje se nošenje burki u trgovinama, restoranima i na javnim mjestima Slika nije dostupna Građani na referendumu Europska zemlja danas odlučuje o zabrani burki i nikaba: "Tu je tradicija da pokažete svoje lice. To je znak naših temeljnih sloboda"

Rezultati istraživanja su objavljeni dan nakon što su objavljene preporuke jednog francuskog parlamentarnog odbora, koji muslimankama preporučuje zabranu nošenja feredža na javnim mjestima, kao i odbijanje izdavanja boravišnih dozvola ili državljanstva svakome s vidljivim znacima 'radikalne vjerske prakse'.

>> Sarkozy: Francuska neće bacati ljagu na muslimane

U britanskoj anketi, 66 posto ispitanih podržava zabranu nošenja burki, muslimanske odjeće koja pokriva i čitavo lice s malim otvorom za oči.

Njih 75 posto se zalaže za zabranu takve odjeće u školama i na fakultetima, a 85 posto njih na aerodromima.

Istovremeno se 63 posto ispitanika protivi zabrani nošenja obične marame kojom muslimanske žene pokrivaju samo kosu, vrat i uši.

U Velikoj Britaniji, zemlji koja se zalaže za slobodu izražavanja vjerskih uvjerenja, ne postoji zakon kojim se zabranjuje nošenje feredže.

Prema podacima jednog muslimanskog udruženja, u toj zemlji živi više od 2,5 milijuna muslimana, a oko jedan posto muslimanki u toj zemlji nosi burku, odnosno hidžab.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene