Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rat na Bliskom istoku

Hutisti gađali američki razarač u Crvenom moru, Gallant tvrdi: ''Cilj Hamasa je zapaliti Zapadnu obalu i jedno od svetih mjesta''

Sukob na Crvenom moru
Sukob na Crvenom moru Foto: Afp
Prema riječima izraelskog ministra obrane Yoava Gallanta, militantna islamistička organizacija Hamas želi prenijeti rat iz pojasa Gaze na Zapadnu obalu. Američka vojska priopćila je da je još jedan projektil koji su ispalili jemenski pobunjenici hutisti presretnut na jugu Crvenog mora.

"Cilj je Hamasa zapaliti Judeju i Samariju (hebrejski za Zapadnu obalu), a ako je moguće i Brdo hrama (u Jeruzalemu)", rekao je Gallant u nedjelju na sastanku s vojnim zapovjednicima sa Zapadne obale, koju je okupirao Izrael.

Hamas nije uspio demoralizirati Izraelce ili zabiti klin između Izraela i SAD-a svojim terorističkim napadom na Izrael 7. listopada, nastavio je Gallant. Zato sada namjeravaju zapaliti Zapadnu obalu i Brdo hrama, mjesto sveto i za židove i za muslimane, rekao je.

Svojim zapovjednicima poručio je da se pripreme za rat, stave trupe u pripravnost i prikupe relevantne obavještajne podatke.

Od početka rata u Gazi nakon koordiniranog napada Hamasa u listopadu prošle godine, napetosti i sukobi na Zapadnoj obali također su se pojačali.

Prošlog petka izraelska vojska ubila je trojicu Palestinaca koji su vatrenim oružjem pokušali napasti židovsko naselje u blizini Hebrona. Palestinci na Zapadnoj obali ponovno trpe pojačano nasilje židovskih doseljenika nad njihovim selima i maslinicima, prenosi dpa.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Ruwiki Novi Putinov projekt danas kreće punom snagom: Dvije važne informacije drže se u potpunoj tajnosti

Američka vojska presrela protubrodski projektil hutista ispaljen iz Jemena

Američka vojska priopćila je da je još jedan projektil koji su ispalili jemenski pobunjenici hutisti presretnut na jugu Crvenog mora.

Pobunjenici su ispalili protubrodsku krstareću raketu prema razaraču američke mornarice oko 16:45 po lokalnom vremenu u nedjelju, objavilo je regionalno zapovjedništvo američke vojske u ranim jutarnjim satima ponedjeljka na društvenoj mreži X.

Projektil su presrele američke zračne snage u blizini jemenskog obalnoga grada al Hudaida. Nema izvješća o žrtvama ili šteti.

Od izbijanja rata u Gazi između Izraela i islamističke militantne organizacije Hamas, hutisti, koje podržava Iran, opetovano su napadali brodove su Crvenom moru.

Velike brodarske tvrtke sve više izbjegavaju tu rutu. SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo nedavno su napali položaje skupine u Jemenu, uz potporu Nizozemske, Kanade, Australije i Bahreina.

Ranije u nedjelju čelnik libanonskog pokreta Hezbolah, koji podržava Iran, Hassan Nasrallah rekao je da će nedavni američki napadi na hutiste u Jemenu naštetiti svjetskom brodskom prijevozu u Crvenom moru.

"Nedavna agresija na Jemen predstavlja američko-britansku glupost i američku nedosljednost", rekao je Nasrallah u televizijskom obraćanju. "U isto vrijeme dok Amerikanci pozivaju da se rat ne širi, oni ga proširuju", dodao je. "Ono što su Amerikanci učinili u Crvenom moru naštetilo bi međunarodnoj plovidbi u cjelini", dodao je šef Hezbolaha.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 1 Arhitektura mira Dan kada je razum pobijedio oružje: Hrvatska se upisala u svjetsku povijest, a isto bi mogla i danas - ''Mogućnost izgradnje bolje budućnosti nije nikada izgubljena''

Od izbijanja rata u Gazi 7. listopada, pobunjeni hutisti, koji kontroliraju velike dijelove Jemena, više su puta napadali Izrael dronovima i projektilima.

U posljednje vrijeme učestalo su napadali brodove u Crvenom moru - jednoj od najvažnijih pomorskih ruta za svjetsku trgovinu koja vodi do Sueskog kanala. Nasrallah je rekao da će hutisti nastaviti gađati izraelske brodove ili one koji idu prema izraelskim lukama.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene