Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Hunta u Yangonu i Mandalayu uvela policijski sat

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vojna hunta na vlasti u Mianmaru zabranila je okupljanja na javnim mjestima više od pet osoba te je uvela policijski sat u dvama najvećim gradovima u državi Yangonu i Mandalayu.

Učinila je to nakon najvećih prosvjeda u zadnjih 20 godina kojima se na poziv nekoliko tisuća budističkih svećenika odazvalo više tisuća njihovih simpatizera i građana, izvijestile su agencije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna I dalje izvanredno stanje Tajland: Ukida se policijski sat Slika nije dostupna 'Mozak terorista' Tajland: Produžen policijski sat, uhidbeni nalog za Shinawatru

Vlasti su na ulice poslale vojsku kako bi spriječile daljnje mirne prosvjede budističkih svećenika koji u Yangonu traju osmi dan zaredom. 

Slično je bilo i u drugom po veličini gradu Mandalayu, prenosi AP. 

"Prosvjede nismo organizirali samo zbog dobrobiti mianmarskog naroda, već i zbog redovnika koji se bore za demokraciju i za narod kako bi imao priliku sam odlučivati o vlastitoj budućnosti", rekao je za Associated press jedan budistički svećenik, želeći ostati anoniman. 

"Ljudi više ne žele tolerirati vojnu huntu na vlasti", rekao je.

Američki predsjednik george W. Bush u utorak je najavio nove sankcije protiv Mianmara (bivše Burme), optuživši vojne vlasti da već 19 godina provode strahovladu u zemlji, ometajući temeljne slobode govora, javnog okupljanja i iskazivanja vjerskih sloboda.

Policijski sat trajat će od devet sati navečer do pet ujutro, a za to vrijeme gradovima Yangonom i Mandalayem patrolirat će vojne snage, kazali su očevici.

Promatrači nagađaju hoće li vladine mjere pokrenuti prosvjednike da se pobune protiv novih pravila. U tom slučaju vojna bi hunta najvjerojatnije morala upotrijebiti vojnu silu protiv vlastitog naroda, posebno protiv budističkih svećenika.

U priopćenju koje se ponavlja preko megafona postavljenih na vojna vozila, stanovništvo se obavještava o tomu da će mjere biti na snazi 60 dana te da će za to vrijeme dva grada biti pod izravnom kontrolom lokalnih vojnih zapovjednika, prenio je Reuters.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene