Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Snosit će posljedice

Huligani prijavljeni za terorizam nakon napada u Sarajevu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tijekom požara su spriječili vatrogasna vozila da pristupe gašenju požara, a teže i lakše ozlijedili više policijskih službenika MUP-a Sarajevske županije.

Službenici Federalne uprave policije podnijeli su jučer Tužiteljstvu BiH izvješće o počinjenom kaznenom djelu protiv NN osobe ili više njih zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo "terorizam" iz člana 201, stav 5, točke a, b i d, u vezi s kaznenim djelom "napad na ustavni poredak" iz člana 156 Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Pročitajte i ovo Miljacka Privezani zajedno Užas u Sarajevu: Iz Miljacke izvučena tijela majke i četverogodišnjeg djeteta Slika nije dostupna Nemiri u BiH Sarajevo: Stotinjak prosvjednika ponovno blokiralo promet i traže ostavke

Naime, tijekom nenajavljenih prosvjeda dana 7.2.2014. godine, veći broj osoba je nasilno i organizirano izvršio upad u zgradu Predsjedništva BiH i drugih institucija u Sarajevu, te su primjenom podesnih sredstava i zapaljivih tvari izazvali oštećenja i požar na navedenom objektu i iznijeli i zapalili državnu zastavu kao simbol države BiH.

Tuzla: Širanović optužuje "Plenum građana" za lažno predstavljanje

Tijekom požara su spriječili vatrogasna vozila da pristupe gašenju požara, a teže i lakše ozlijedili više policijskih službenika MUP-a Sarajevske županije, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i Federalne uprave policije, pri obavljanju njihovih dužnosti.

Time je na i u objektu Predsjedništva BiH pričinjena veća materijalna šteta, čime se dovelo u pitanje funkcioniranje državnih tijela vlasti u vršenju Ustavom određenih nadležnosti. Intervencijom Specijalne policijske jedinice Federalne uprave policije objekt Predsjedništva BiH je odblokiran, protupožarno saniran i stavljen pod kontrolu. Inače, kiša koja je padala jučer tijekom cijelog dana u skoro cijeloj BiH znatno je smanjila broj prosvjednika na ulicama.

Tek nekoliko stotina Sarajlija jučer se ponovno okupilo kako bi tražili ostavku federalne Vlade. Ponovno su blokirali prometnice u pojedinim dijelovima glavnog grada BiH. Za razliku od prijašnjih dana, u Mostaru se jučer okupilo tek pedesetak prosvjednika.

I dok prosvjedi polako jenjavaju u BiH, na političkoj sceni se sukobi rasplamsavaju. Sve bošnjačke stranke pokušavaju ubrati pokoji politički poen, a zahtjevi za ostavkama su sve glasniji. Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP-a BiH, podržao je zahtjev premijera FBiH, ali i SDA da ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić podnese ostavku jer "nije radio svoj posao" kako bi zaštitio uništavanje institucija vlasti tijekom prosvjeda građana u FBiH.

S druge strane, SBB traži ostavku Bakira Izetbegovića. Otpravnik poslova u američkom Veleposlanstvu u Sarajevu Nicholas Hill je poručio kako su građani poslali jaku poruku liderima. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene