Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Europa tvrdi da je Kina spremna pomoći

Hu Jintao u Austriji: Europa ima snage prevladati probleme

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kineski predsjednik Hu Jintao poručio je u ponedjeljak u Beču da Europa ima snage prevladati svoje ekonomske probleme, uoči summita skupine G20 u Francuskoj posvećenom dužničkoj krizi u eurozoni i o ekonomskoj situaciji u svijetu.

'Kina misli da njezina strateška saveznica Europa ima snage prevladati svoje ekonomske probleme', rekao je Hu nakon sastanka s austrijskim predsjednikom Heinzom Fischerom u Beču.

Drugi posjet kineskog predsjednika Europi ove godine, uslijedio je pošto su čelnici EU-a nakon teških pregovora postigli su kompromis o tri ključna pitanja - restrukturiranju grčkog duga, jačanju kreditnih sposobnost Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF) i dokapitalizaciji banaka, i nakon što je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy pozvao Kinu da pomogne u rješavanju dužničke krize u eurozoni.

Europski diplomati tvrde da je Kina spremna pomoći Europskome fondu za financijsku stabilnost (EFSF), no zasad nijedan kineski dužnosnik nije potvrdio tu informaciju, pa tako niti Hu to nije učinio u Beču.

'S pažnjom pratimo ekonomske odnose u svjetlu postojeće krize. Uvjereni smo da Europa ima mudrosti i sposobnosti riješiti postojeće probleme', kazao je Hu. (Hina/AP)

Pročitajte i ovo Ilustracija Na suđenju Pet osoba umrlo nakon što je pojelo kajmak koji je u Austriji proizvodio Srbin: Otkriven niz propusta u mljekari Snažan potres koji je pogodio Austriju osjetio se i u Hrvatskoj Usred noći Potres pogodio Austriju, osjetio se i u Hrvatskoj: "Podrhtavanje me probudilo. Nismo znali što se događa"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene