Obavijesti Video Pretražite Navigacija

HRW: 'UN zanemarivao zlouporabe mirovnjaka u Kongu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istražitelji Ujedinjenih naroda su "ignorirali, minimalizirali ili gurali u stranu" navode o ozbiljnim zlouporabama koje su činili indijski i pakistanski mirovnjaci u Kongu, izjavila je jučer organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW).

Povjerljivi UN-ovi dokumenti koje je po prvi put javnosti predočio HRW navode iskaze svjedoka da su mirovnjaci krijumčarili zlato, trgovali oružjem i streljivom s pobunjenicima i milicijama te blokirali nastojanja da se pobunjenici razoružaju.

Pročitajte i ovo Humanitarna pomoć - 4 Zemlje suspendirale pomoć Skandal trese UN: Zaposlenici Agencije za pomoć palestinskim izbjeglicama pomagali militantima Hamas Sergej Lavrov Pozvao na oslobađanje svih talaca "To je izravna prijetnja međunarodnom miru": Lavrov oštro osudio napade Britanije i SAD-a

HRW, čije je sjedište u New Yorku, je rekao da je vrlo malo učinjeno da se istraže izvješća o zloporabama počinjenim uglavnom u istočnim pograničnim područjima Konga gdje vlada bezakonje. Na tim se prostorima nalaze uporišta pobunjenika i milicije a tamo je razmještena većina mirovnih snaga u Kongu.

Skupina je također objavila neovisnu vanjsku analizu o Uredu za nadgledanje službi (OIOS), UN-ovom unutarnjem istražiteljskom uredu, koja ocjenjuje da je to tijelo nefunkcionalno te da treba biti ukinuto.

Glasnogovornik UN-a Farhan Haq je u New Yorku rekao da su Ujedinjeni narodi te navode "uzeli vrlo ozbiljno" ali ih nije želio dodatno komentirati.

UN je ustrajno nijekao navode o zloporabama koji su se tijekom prošle godine stalno pojavljivali u medijima.

Kemal Saiki, glasnogovornik UN-ove mirovne misije u Kongu jučer je rekao da u istraga OIOS-a nije našla "vjerodostojne dokaze" da su mirovnjaci trgovali oružjem te da je utvrđeno "samo nekoliko pojedinačnih slučajeva zloporaba o kojima su informacije proslijeđene njihovim državama".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene