Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zabrinjavajuće

Policija zlostavlja i pljačka migrante

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bugarska policija po kratkom postupku vraća tražitelje azila u Tursku, često pošto im oduzme imovinu i protiv njih upotrijebi silu, izvijestila je u srijedu grupa za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch.

Migranti iz Afganistana, Sirije i Iraka prijavili su krađe, nasilje, prisilan povratak te napade policijskih pasa, stoji u izvješću Human Rights Watcha nakon razgovora koje su njegovi zaposlenici proveli među 45 izbjeglica u šest zemalja u razdoblju između listopada i prosinca prošle godine.

Pročitajte i ovo U kombiju hrvatskih registarskih oznaka bila su 22 državljana Turske Uhvaćeni kod Velike Kladuše Nevjerojatno: U kombi nagurao 22 migranta pa ih pokušao prevesti preko granice Poplave u Grčkoj Poplave na jugoistoku Europe VIDEO Oluja poharala Europu, sedmero mrtvih: Dizali su se valovi od dva metra, a bujica je nosila automobile u more

HRW tvrdi da su migranti u razdoblju između ožujka i studenog prošle godine prijavili 59 slučajeva prisilnog povratka u Tursku. 26 ih je kazalo da ih je policija tukla ili da su na njih puštani policijski psi.

"Samo jednome od ispitanih nije oduzeta imovina, u većini slučajeva pri predaji imovine bili su na nišanu pripadnika reda, a potom su bili potjerani preko granice - u Tursku", stoji u priopćenju grupe.

HRW je pozvao bugarske vlasti da poduzmu hitne korake kako bi se prekinuo nelegalan odnos prema ljudima koji traže zaštitu te da privedu odgovorne za takve nehumane postupke.

Glasnogovornica bugarskog ministarstva unutarnjih poslova rekla je da prisilni povratak ili oduzimanje imovine od tražitelja azila nisu dio politike te balkanske države prema migrantima te da se svaki takav prijavljeni slučaj istražuje. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene