Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sigurnost za povratnike

Hrvatski prognanici iz BiH traže veću pomoć države za povratak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici Zajednice prognanih Hrvata iz Bosne i Hercegovine zatražili su veću pomoć tijela vlasti te države kako bi se potaknuo proces povratka i pružila veća sigurnost onima koji su se već vratili u prijeratne domove, priopćilo je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Predstavnici Zajednice i njezina Odbora za povratak u Republiku Srpsku, s predsjednikom Štefom Masatovićem na čelu, razgovarali su o problemima prognanika s ministrom za ljudska prava Safetom Halilovićem i njegovim zamjenikom Ivicom Marinovićem.

Pročitajte i ovo Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće Viktor Orban u posjeti BiH Nastavio u Banja Luku Orban doputovao u BiH, kratko bio u Sarajevu, oni mu se požalili na jednu osobu

>> Bombaški napad na hrvatsku obitelj u RS

Masatović je tom prigodom posebice upozorio kako je stvarni broj Hrvata koji su se vratili u Republiku Srpsku znatno manji od onog u statistikama. Kao primjer naveo je da se na područje uz rijeku Sanu vratilo samo oko tri tisuće prognanika, a službene statistike govore o dvadesetak tisuća.

Također je rekao kako općinska povjerenstva koja se brinu o povratnicima 'ne pružaju potrebnu potporu niti su nacionalno izbalansirana', a zainteresiranima za povratak često su uskraćene i osnovne informacije o pravima koja imaju.

Ministar Halilović obećao je da će se poduzeti potrebne mjere te je posebice osudio prošlotjedni bombaški napad na kuću hrvatske povratničke obitelji Lekavski u okolici Dervente.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene