Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najbrojniji njemački

Hrvatski peti po brojnosti govornika useljenika u Austriji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Austriji je skupina ljudi čiji je hrvatski materinji jezik peta po brojnosti.

Među useljenicima u Austriji skupina onih čiji je materinji jezik hrvatski peta je po brojnosti, a najveći broj useljenika govori njemački, proizlazi iz podataka što ih je u ponedjeljak objavio Austrijski integracijski fond (OeIF).

Prema statistici objavljenoj u povodu 'Europskog dana jezika', koji se obilježava 26. rujna, najveći broj useljenika u Austriji, njih 220.000 govori njemački. Podatci se odnose na stanje zabilježeno 1. siječnja 2011. Hvatskim jezikom govori oko 70.000 useljenika u Austriji.

Pročitajte i ovo Sebastian Kurz Proglašen krivim Novi problemi bivšeg austrijskog kancelara: Sebastian Kurz osuđen na osam mjeseci uvjetnog zatvora Ilustracija Na suđenju Pet osoba umrlo nakon što je pojelo kajmak koji je u Austriji proizvodio Srbin: Otkriven niz propusta u mljekari

>> Pusić: Odnosi Hrvatske i Austrije vrlo dobri

Nakon njemačke, najveća jezična skupina u Austriji dolazi iz Srbije, Crne Gore i Kosova, njih oko 210.000, iako je statistika ovdje neprecizna, jer je riječ o različitim jezicima, budući da je Albancima s Kosova materinji jezik albanski.

Turski je po broju govornika treći jezik s 185.000 govornika, a na četvrtom je mjestu bosanski sa 130.000 govornika. Nakon hrvatskog sa 70.000 govornika, slijede rumunjski sa 68.000 i poljski sa 60.000. Od ukupno 1,45 milijuna osoba stranog podrijetla u Austriji, dvije trećine njih govori jednim od spomenutih jezika. (Hina)

http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/pusic-odnosi-hrvatske-i-austrije-vrlo-dobri.html

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene