Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkrivamo

Hrvatski jezik postao hit u Bruxellesu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na žene se odnosi i novo pravilo Europske unije - u njihovim institucijama ne smije ih se više oslovljavati kao gospođe ili gospođice već ih se mora oslovljavati imenom. Tako, tvrde, izbjegavaju seksističke primjedbe.

Sportaši će u Europi biti atlete, a državnici politički vođe. Osim novih naziva, otkrivamo i kako je hrvatski jezik postao hit. Mauro Miranda je Talijan i veliki zaljubljenik u Hrvatsku te se veseli našem članstvu u Uniji. 'Mentalitet je već europski, vi ste sve više u Europi, ali niste izgubili svoj balkanski dio', smatra Mauro.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović Sastanak na vrhu Ivana Petrović iz Bruxellesa: "Svi ti narativi nade su jako lijepi, ali realna politika uvijek prevlada" Ivana Petrović europski parlament Ivana Petrović iz Bruxellesa: "Uđe li Hrvatska s 1. siječnja sljedeće godine i u Schengen, ne moram govoriti što to znači za našu zemlju"

A na tom Balkanu svjestan je Hrvatski mu otvara vrata i drugih zemalja regije. 'Ja bi htio da idem tamo da živim jako mi se sviđa zemlja i Zagreb, čekam neku ponudu', rekao je na hrvatskom Mauro. Kada se za hrvatsku otvore vrata EU i postane članica ovdje će biti posla za mnoge ne samo za političare već i za prevoditelje, administrativu, stručne suradnike i za mnoge kako ih ovdje nazivaju, bruxelleske birokrate.

Posla će kako za ljude iz hrvatske biti i za one koji već rade u Europskom sustavu. Anna Vaessen je jedan od bruxelleskih birokrata. Zavoljela je Sarajevo, a sada u Bruxellesu uči i jezik - hrvatski. 'Uistinu ću moći reći da govorim Nekoliko jezika od jednom Srpski, Bosanski i Hrvatski. I to je odlično', istaknula je Anna.

No Bruxelles nisu samo europske institucije, one nisu duša grada. U Bruxellesu se može čuti mnogo jezika, vidjeti mnogo kultura, ali se može vidjeti i mnogo stare belgijske briselske tradicije. Ovdje su puževi spravljeni na tradicionalni način. Ovaj ovdje kuhar Jeff radi ih na tradicionalan način, radile su to njegova majka i baka. Dokaz su da tradicija u Europskoj uniji ne umire.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene