Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvješće Europske komisije

Hrvatska među najgorim zemljama EU za vozače, od nas su bolji susjedi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska komisija objavila je podatke o smrtnosti na prometnicama u zemljama EU, a Hrvatska se na toj ljestvici prilično loše pozicionirala.

Od 28 članica prema broju smrtno stradalih osoba prošle su godine bile gore samo četiri - Rumunjska, Bugarska, Latvija i Litva koja je izjednačena s Hrvatskom. U 2015. godini na hrvatskim cestama je poginulo čak 82 ljudi. Najviše ih je smrtno stradalo u Bugarskoj i Rumunjskoj - 95 dok ih je u Latviji poginulo 94.

Najsigurnija zemlja za vožnju u EU je Malta u kojoj je lani poginulo 26 osoba te Švedska, Nizozemska, Velika Britanija i Danska u kojima je stradalo od 27 do 30 osoba. Naši susjedi Slovenci pozicionirali su se na sredini ljestvice po sigurnosti cesta sa 58 poginulih.

Pročitajte i ovo Zatvoren dio Zagrebačke ceste zbog sanacije podvožnjaka - 7 Radovi u gradu Mijenja se prometna regulacija u dijelovima Zagreba: Za pješake će vrijediti posebno pravilo autocesta Kakve su druge? Bolje i od njemačkih: Hrvatske autoceste su među najboljima na svijetu

Podaci uključuju ne samo automobile, nego i bicikliste i pješake. U izvješću Europske komisije također se navodi kako je tri četvrtine žrtava muškarci a to je statistika koja je zajednička svim zemljama.

Što je najviše utjecalo na broj smrtno stradalih? Čini se da ograničenje brzine nije među njima jer je, primjerice, Njemačka, u kojoj praktički nema ograničenja, među najsigurnijim zemljama za vozače. Važni čimbenici za sigurnost su očito cestovna infrastruktura i ulaganja u sigurnost. Mnoge zemlje istočne Europe zaostaju u tom pogledu i oslanjaju se na sredstava iz EU fondova kako bi proširili i obnovili svoju cestovnu mrežu. Jedan od faktora su i vozačke škole, odnosno uvjeti za dobivanje vozačke dozvole. U Francuskoj to može trajati i do godinu dana dok su druge zemlje po tom pitanju puno fleksibilnije, piše Washington Post.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene