Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SAJAM GOSPODARSTVA

Burilović: Hrvatska i BiH su jedinstven ekonomski prostor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je zemlja partner na 20. Međunarodnom sajmu gospodarstva Mostar 2017 koji se održava od 4. do 8. travnja.

"Hrvatska će biti vaš glasnogovornik na putu u EU" poručio je hrvatski premijer Andrej Plenković otvarajući jubilarni 20. Međunarodni sajam gospodarstva Mostar 2017. koji se od 4. do 8. travnja održava u Mostaru, a na kojemu Hrvatska nastupa kao zemlja partner.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković POSLJEDNJA PRIJE IZBORA Ovo se rijetko viđa, sjednica Vlade počela na nesvakidašnji način: "Hrvatskoj su uplaćena 162 milijuna eura" Zoran Milanović Facebook objava Milanović: "Kao svaki ugroženi diktator, Plenković medije proglašava neprijateljima"

Premijer Plenković ističe kako je ovo ne samo gospodarski već i politički skup koji pridonosi kreiranju dodatne suradnje svih konstitutivnih naroda koji žive i djeluju na ovom području i na čijoj će ravnopravnosti, kako kaže, inzistirati. Dodao je da želi riješiti sva otvorena pitanja te najavio nastavak potpore Hrvatske u procesu BIH pristupanja EU.

"Hrvatska i BiH dio su jedinstvenog ekonomskog prostora. Na tržište BiH izvezemo više od milijardu i sto milijuna eura vrijedne robe i usluge što dovoljno svjedoči o njegovoj važnosti.“ rekao je predsjednik HGK Luka Burilović najavivši ponovno otvaranje HGK Predstavništva u BiH gdje djeluje 200-tinjak hrvatskih tvrtki. Hrvatska je najveći ulagač u BiH, dok je BiH u Hrvatsku šesti.

Na Sajmu, na kojem se ove godine predstavlja više od 800 izlagača u organizaciji Hrvatske gospodarske komore predstavilo se dvadeset hrvatskih tvrtki. Inače u Mostaru je ukupno 70-ak izlagača iz Hrvatske. Polovica izlagača bila je iz BiH, a uz Hrvatsku, na Sajmu su se predstavili izlagači iz tridesetak zemalja svijeta.

"Nama iz Podravke je, od samog pokretanja bilo strateški važno da budemo prisutni, ujedno dajući svoj doprinos bogatstvu ponude, atraktivnosti i zanimljivosti ovog međunarodno priznatog događaja. Izvanrednost Mostarskog sajma je u činjenici da pruža priliku da izlagači predstave svoje proizvode, upoznaju se i sklope poslove. Podravkino predstavništvo u BiH je, po broju zaposlenih, među najbrojnijim predstavništvima u više od 20 zemalja, a BH tržište tradicionalno smatramo jednim od najvažnijih i najvjernijih" rekao je Marin Pucar, predsjednik Uprave Podravke.

Vlasnik PPS Galeković istaknuo je kako je, u regionalnom smislu, BiH njihovo najznačajnije tržište na koje, uz Eurotrim partnera, izvoze 5 posto ukupne proizvodnje termički tretiranih i gotovih lakiranih parketa.

"Spin Valis je na prostoru ex Jugoslavije prisutna preko 65 godina u segmentu namještaja iz masiva na kojem smo prepoznatljivi i nastup na ovom sajmu je velika prilika za predstavljanje novih proizvoda. U BiH izvozimo masivni namještaj, stolove, stolice, kreveti, ali i sjedeće garniture i vitrine – rekao je predsjednik Uprave Spin Valisa Zdravko Jelčić.

U sklopu Sajma održava se i dvodnevna konferencija s međunarodnim sudjelovanjem NR Kine i Inicijative 16+1, odnosno “Jedan pojas - jedan put”, na kojoj sudjeluju veleposlanici 16 zemalja istočne i jugoistočne Europe, uključujući i NR Kinu te BiH.

U srijedu, 5. travnja, održat će se okrugli stol Suvremeni transportni i komunikacijski sustavi na kojoj će biti predstavljena južna trasa koridora Vc i njezin značaj za regiju.

Nakon svečanosti otvorenja izaslanstvo visokih dužnosnika kojeg su uz hrvatskog premijera Plenkovića činili Mladen Ivanić, predsjedatelj Predsjedništva BiH, Dalfina Bošnjak, direktorica Sajma, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i srbijanski predsjednik Vlade Aleksandar Vučić posjetili su hrvatske tvrtke na štandu HGK.

Na štandu HGK predstavile su se tvrtke: Stražaplastika, Zagrebačka pivovara, Birotehnik, Kolomejec, aše klasje, Kraš, Spin Valis, PPS - Majur, Pan Parket, Agrokor, Belje, Ledo, PIK Vrbovec, Sarajevski kiseljak, Prima namještaj, Keramika Modus, Nord Produkt, Aquaestil plus, Odašiljači i veze te Snašine vridne ruke.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene