Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvati iz Bosanske posavine moraju izvaditi osobne iskaznice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatima, prognanima s područja Bosanske posavine, Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine (SIP) ostavilo je rok da do 5. listopada izvade bosansko-hercegovačke osobne iskaznice ako žele glasovati na općinskim izborima koji će se toga datuma održati u toj zemlji.

SIP je u četvrtak na sjednici u Sarajevu utvrdio konačan popis birača s pravom glasa na kojemu su imena tri milijuna 24 tisuće i 127 osoba.

Pročitajte i ovo Policija u Dublinu - 1 Drugi napadnuti se vraća Za obitelj mladića ubijenog u Dublinu pokrenuli humanitarnu akciju, odaziv je velik Europska iskaznica za osobe s invaliditetom Šok za mnoge ''Dobili smo iskaznicu za osobe s invaliditetom, a dijete je zdravo'': Provjerili smo o čemu se radi

Među njima nema 2048 osoba hrvatske nacionalnosti, pretežno predratnih stanovnika Bosanskog Broda i Dervente koji su do sada mogli glasovati na svakim izborima.

Biračko pravo osporeno je za ukupno nešto više od osam tisuća osoba koje su podnijele prijave za registriranje pri SIP-u.

Predsjednik SIP-a Suad Arnautović izjavio je kako je Ministarstvo civilnih poslova BiH dalo tumačenje kojim je utvrdilo kako nisu važna uvjerenja o državljanstvu koja su dostavili prognani Hrvati iz Posavine jer su ih izdala tijela vlasti koja za to nisu ovlaštena.

Takva uvjerenja izdana su u prognaničkom uredu u Slavonskom Brodu na temelju matičnih knjiga iz Bosanskog Broda i Dervente.
Novinarima je rečeno da su na takvim uvjerenjima stari žigovi te druge oznake Federacije BiH iako je riječ o općinama koje teritorijalno pripadaju Republici Srpskoj.

"Nedvojbeno je riječ o propustu i nebrizi nadležnih državnih tijela u odnosu na prava ove skupine građana", rekao je član SIP-a Vedran Hadžović.

On je najavio da će se uz posredovanje Ministarstva vanjskih poslova BiH tražiti da se iz Hrvatske vrate općinske matične knjige kako bi se osiguralo normalno izdavanje potrebnih dokumenata.

Hrvati, čije je državljanstvo za vlasti u BiH prijeporno, sada imaju mogućnost obnoviti prijeratno prebivalište uz bilo kakav dokument koji imaju ili uz izjave dvaju svjedoka kako bi im onda bila izdana osobna iskaznica.

Takva osobna iskaznica uvjet je za dobivanje posebne potvrde s kojom će moći glasovati iako ih nema na popisu birača utvrđenom u četvrtak.

Član SIP-a Mile Kudić objasnio je da je rječ o "privilegiranom postupku" koji se može obaviti u razdoblju od 15 dana.

Svi oni koji iskoriste to pravo morat će se 5. listopada osobno pojaviti na biralištima jer u sadašnjim okolnostima neće moći glasovati poštom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene