Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Užas u Francuskoj

HR ubojica pred sudom: Ubio je tri žene, godinama je opsesivno spremao ubojstva, a sve zbog jednog razloga

Suđenje Gabrielu Fortinu
Suđenje Gabrielu Fortinu Foto: JEFF PACHOUD / AFP
Gabriel Fortin, optužen za ubojstvo tri žene za koje je smatrao da su odgovorne za uništenje njegove karijere, našao se napokon pred sudom. U medijima je prozvan ''HR ubojicom''.

Gabriel Fortin (48) uhićen je još 2021. godine u Valenceu, gradu na jugu Francuske.

Prethodnih dana ubijene su dvije menadžerice ljudskih resursa koje su godinama ranije sudjelovale u njegovu otpuštanju. Treća žrtva radila je u centru za zapošljavanje.

Fortin, kojeg su mediji prozvali "HR ubojicom" (human resources - HR - ljudski resursi) također je optužen za pokušaj ubojstva još jednog menadžera.

U trenutku uhićenja bio je nezaposleni inženjer, a od tada je odbijao razgovarati s istražiteljima.

Surova ubojstva

Prvo ubojstvo dogodilo se 26. siječnja 2021. u regiji Alsace u istočnoj Francuskoj. Voditeljica ljudskih resursa Estelle Luce upucana je u glavu na parkiralištu svoje tvrtke nakon posla.

Kasnije te večeri, oko 50 kilometara dalje još jednog menadžera ljudskih resursa upucao je u njegovu domu muškarac koji se predstavio kao dostavljač pizze. Žrtva, Bertrand Meichel, je preživio.

Dva dana nakon toga, 500 kilometara južnije, muškarac koji je nosio masku za lice i bijelu plastičnu vrećicu ušao je u lokalni centar za zapošljavanje u Valenceu, izvukao pištolj iz vreće i ubio direktoricu
socijalnih davanja Patriciu Pasquion.

Nekoliko minuta kasnije još jedna menadžerica ljudskih resursa, Géraldine Caclin, ubijena je iz vatrenog oružja u tvrtki za usluge zaštite okoliša u blizini Valencea.

Broj tablice automobila koji je koristio napadač dok je izlazio iz centra za zapošljavanje odveo je policiju do Fortina. Odmah je povezan s kasnijim ubojstvom, piše BBC.

Caclin je 2009. godine vodila postupak njegova razrješenja nakon neuspješnog probnog razdoblja.

Godinama je pratio žrtve

Fortin se tada prijavio u centar za zapošljavanje u Valenceu, a na kraju su njegove naknade za nezaposlene istekle. Pasquion nikada nije imala posla s njim, ali policija vjeruje da je bio ogorčen osobljem u centru.

Istražitelji su ga brzo povezali s ranijim pucnjavama u istočnoj Francuskoj.

Luce i Meichel su sudjelovali u njegovom otpuštanju iz druge tvrtke 2006. godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uhićen dvojac Umrla tjedan dana nakon što je upucana u glavu: Odlazak slavne pjevačice koja je bila bliska vojsci

Pročitajte i ovo Provjereno: Dugotrajno pravosuđe - 5 Sramota sustava Obitelj 12 godina čeka pravdu: "I onda samo dobiješ glas - umro je, pretukli su ga nasmrt. Ubili su ga, a sad nas ubija sudstvo"

Policija je provela više od dvije godine pročešljavajući podatke na Fortinovu računalu. Kažu da imaju opsežne dokaze o njegovoj trajnoj gorčini, kao i nastojanjima da prati kretanje svojih žrtava.

Uoči suđenja sestra Pasquion izjavila je za francuski radio Europe 1: "Bio je naoružan i suočen sa bespomoćnim ženama... Nikada nije pokušao govoriti ili slušati. Samo je ubijao. To je čisti kukavičluk."


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene