Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napad u Ugandi

Masakr u školi, preživjelo je tek šest osoba: ''Razmazao sam krv po glavi kako bi mislili da sam mrtav''

Napad na školu u Ugandi, ilustracija - 1
Napad na školu u Ugandi, ilustracija - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Napad na školu u Ugandi, ilustracija - 1 Napad na školu u Ugandi, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Napad na školu u Ugandi, ilustracija - 2 Napad na školu u Ugandi, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Napad na školu u Ugandi, ilustracija - 3 Napad na školu u Ugandi, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Napad na školu u Ugandi, ilustracija - 4 Galerija 1/4 >>
Zbog moguće uloge u masakru 42 osobe, uglavnom učenika, koji je u jednoj srednjoj školi u Ugandi izvela islamistička skupina Savezničke demokratske snage (ADF), privedeno je 20 osoba, priopćile su tamošnje vlasti.

"Uhićeno je barem 20 osumnjičenih suradnika ADF-a kako bi pomogli našim istragama", priopćila je policija te dodala da je među privedenima i ravnatelj škole.

Skupina boraca pobunjenika povezanih s Islamističkom državom upala je u petak u srednju školu Lhubirira u Mpondweu, gradu s ugandske strane koji graniči s Demokratskom republikom Kongo.

Zapalili su jedan učenički dom za dječake i upali u drugi za djevojčice te mačetama počeli sjeći žrtve.

Spaljene žrtve, sječa mačetama

Učenik Julius Isingoma ispričao je za BBC kako je preživio noćni napad islamističkih pobunjenika na njegovu školsku spavaonicu u zapadnoj Ugandi: "Namazao sam krv svojih mrtvih kolega po ustima, ušima i glavi kako bi napadači mislili da sam mrtav.''

Od 42 osobe ubijene u napadu njih 37 su bili učenici. Među žrtvama je i 12-godišnja djevojčica koja je pohađala prvu godinu srednje škole, prema riječima policije.

Čak 17 tijela spaljeno je do neprepoznatljivosti, a DNK testiranjem utvrdit će se njihov identitet, rekla je policija.

"Svih 17 spaljenih tijela su bila muška, a opekotine su bile po cijelom tijelu, sprijeda i straga. Jedna žrtva imala je dodatnu prostrijelnu ranu", rekla je policija.

Pročitajte i ovo Olupina Titanica Drama na Atlantiku VIDEO Obalna straža o nestaloj podmornici koja je išla prema Titanicu: "Imaju između 70 i 96 sati kisika"

Horor u domu

Isingoma je među šestero ljudi koji su uspjeli preživjeti višesatni islamistički napad. Nije identificirao napadače, ali je rekao da se radi o muškarcima naoružanim oružjem koji su napad izveli oko 22 sata po lokalnom vremenu. Napadači su došli u spavaonicu za dječake, ali učenici su je zaključali nakon što su shvatili da su u opasnosti.

"Kad nisu mogli otvoriti vrata, bacili su bombu u spavaonicu, a potom čekićima i sjekirama razvalili vrata", kazao je Isingoma. Dodao je kako je stajao iza mnogih učenika koji su formirali štit blizu vrata i bili ubijeni u trenutku upada militanata u učenički dom.

Prisjetio se kako se brzo popeo na vrh kreveta na kat, uklonio dio drvenih dasaka sa stropa i sakrio se unutra bespomoćno promatrajući kako mu napadači svirepo ubijaju kolege, zatim pale madrace i odlaze: ''Ošamutio me dim i pao sam natrag u spavaonicu uz tup udarac.''

Čuli su udarac i vratili se: "Ležao sam pokraj krvavih tijela svojih prijatelja i vrlo brzo razmišljao. Zatim sam razmazao puno krvi po ušima, ustima i glavi, a kada su militanti došli, provjerili su mi puls na ruci i otišli.''

Pročitajte i ovo Inspekcija ispravnosti hrane, ilustracija - 1 Padaju i kazne Veće temperature i veći broj turista doveli su i njih: Možda i nisu rado viđeni gosti, ali neki ugostitelji ne strahuju

''Mislili su da sam mrtav''

Godwin Mumbere, još jedan preživjeli, bio je u istoj spavaonici kao i Isingoma te se prisjetio kako su napadači otišli u spavaonicu za djevojke, izvukli ih van i nasmrt ih sjekli mačetama. Potom su došli u dom za dječake, razvalili vrata i počeli napadati učenike.

Krevet pod kojim se Mumbere skrivao prevrnuo se, a njegovi prijatelji koji su bili na vrhu pali su na tlo: "Napadači su me vidjeli, ali su mislili da sam mrtav.''

Premda su u jednom trenutku izašli, naknadno su se, tvrdi, vratili u spavaonicu kako bi se uvjerili da su svi mrtvi. "U tom su mi trenutku pucali u ruku i zapalili spavaonicu", kazao je Mumbere, koji je nakon što je čuo povike drugog učenika, istrčao iz učeničkog doma i otrčao do obližnje željezarije kroz plantažu kakaovca. Došao je do kolibe i skrivao se ispod vozila dok ga nisu spasili.

Clarice Bwambare, viši upravitelj Opće bolnice Bwera, rekao je da su tijela učenika i štićenika počeli primati oko jedan sat u noći, odnosno tri sata nakon što je napad počeo, a među prvih 20 pacijenata bilo je 18 učenika.

Petero preživjelih trenutačno se oporavlja u bolnici. Jedna od njih je i djevojčica koja je u kritičnom stanju na odjelu intenzivne njege. Kirurg je rekao da se ne može pomicati zbog teške ozljede glave koja je nastala kad su je militanti udarili čekićem. Bwambare je rekao da samo jedno tijelo nije preuzeto iz mrtvačnice.

U nedjelju su ožalošćene obitelji pokopale 21 učenika, prema ugandskim novinama New Vision. Ležeći na bolničkom krevetu, Isingoma je izrazio žaljenje što nije mogao prisustvovati njihovim sahranama. Zaključio je kako bi volio da je vojnik koji može uzvratiti udarac i spasiti živote svojih prijatelja i kolega.

Pročitajte i ovo Ilustracija Promjene u Pragu Morat će mijenjati osobne dokumente zbog novog naziva ulice: Gradsko vijeće odlučilo ukloniti maršala

Brutalni napadi na civile

ADF je utemeljen tijekom 1990-ih u Ugandi. Godinama su se pobunjenici borili protiv vlade predsjednika Yowerija Musevenija iz svoje baze u planinama Rwenzori koje razdvajaju Ugandu od Konga.

S vremenom ih je ugandska vojska protjerala u guste džungle istočnog Konga gdje su tijekom godina izvodili brutalne napade na civile.

ADF-ovi borci povremeno izvode napade unutar Ugande, a među napadima je bilo i bombardiranje Kampale 2021. godine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene