Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Posao nije dovršen'

Hollande u Maliju: Francuska akcija nije završila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuski predsjednik Francois Hollande je tijekom kratka posjeta Timbuktuu izjavio kako francuska akcija u Maliju protiv islamista još nije završila, ali i da će afričke države uskoro preuzeti tu zadaću.

'Od 11. siječnja smo obavili već dosta posla, no on još uvijek nije dovršen. Trebat će još nekoliko tjedana, a naš je cilj predati palicu afričkim državama+, kazao je šef francuske države.'Nema dijela Malija koji smije izbjeći kontroli legitimnih vlasti', istaknuo je francuski predsjednik.

Malijski predsjednik Dioncounda Traore zahvalio je francuskim vojnicima na učinkovitosti i profesionalnosti. 'One su omogućile da se oslobodi stanovništvo sjevernog Malija koje je živjelo pod višemjesečnim barbarstvom', kazao je. I Hollande je tijekom posjeta drevnom Timbuktuu osudio barbarstvo oružanih islamističkih grupa koje su mjesecima okupirale sjever Malija.

>> Mali: Pariz poziva na dijalog sjever-jug i na izbore

Francuski predsjednik u tom je gradu srdačno dočekan. Na glavnom trgu okupile su se tisuće ljudi kako bi se zahvalili Francuskoj i njezinom predsjedniku. Plesalo se uz zvuke bubnjeva koji su bili zabranjeni dok je grad bio u rukama islamističkih skupina.

U Timbuktuu, 900 km sjeveroistočno od Bamaka, uvedene su stroge sigurnosne mjere: francuski vojnici bili su raspoređeni na svakih 100 metara, oklopna vozila su patrolirala ulicama a kamioneti su bili krcati malijskim vojnicima.

Hollande je doputovao u Mali u pratnji trojice ministara, Laurenta Fabiusa (vanjski poslovi), Jean-Yvesa Le Driana (obrana) i Pascala Canfina (razvoj).

Hollande će iz Timbuktua otputovati u malijski glavni grad Bamako. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Pronađene kosti nestalog dječaka Emilea tužan kraj potrage Pronašla je lubanju nestalog dječaka Emilea, ovo je njezino jezivo svjedočanstvo Plakat s receptom za gulaš od zeca u Francuskoj U Francuskoj Divlji zečevi preplavili grad: Gradonačelnik pronašao rješenje, brojni užasnuti - "Ovo je skandalozno!"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene