455309
455309
455309
455309
455309

FRANCUSKI PREDSJEDNIK PRIZNAO ODGOVORNOST "Stigao je i taj dan, istina se mora reći"

  • , 29.10.2016., 19:43
  • Autor:
  • komentara

Francuski predsjednik Francois Hollande priznao je u subotu "veliku odgovornost" Višijevskog režima za deportacije tisuća Roma u Drugom svjetskom ratu i u prvim mjesecima poratne vlade.

 
 
 
 
Francois Hollande (Foto: AFP)
Francois Hollande (Foto: AFP)

"Stigao je i taj dan, istina se mora reći", kazao je Hollande tijekom svog prvog posjeta koncentracijskom logoru za Rome u Montreuil-Bellayu u središnjoj Francuskoj.

"Francuska Republika priznaje patnje putujućeg naroda i priznaje da za to snosi veliku odgovornost", istaknuo je.

Romi su tijekom holokausta bili brutalno proganjani, zajedno sa židovima. Procjene o broju stradalih variraju između 220.000 do pola milijuna.

Između 6000 i 65000 Roma deportirano je u 31 logor u Francuskoj pod Višijevskim režimom, francuskom vladom pod nacističkom kontrolom nakon kapitulacije Francuske 1940.

Režim je pao u jeku savezničke invazije na Normandiju u lipnju 1944., a prijevremenu vladu osnovao je general Charles de Gaulle.

Najveći koncentracijski kamp za Rome bio je Montreuil-Bellay gdje je više od 2000 njih pritvoreno između studenoga 1941. i siječnja 1945. Smrtno je stradalo oko stotinu.

Kamp se koristio i za beskućnike iz grada Nantesa. Neki Romi ostali su u francuskim logorima do 1946.

Preživjeli i nasljednici žrtava bili su među 500 sudionika komemoracije, održane 70 godina nakon oslobođenja posljednjeg Roma.

"Jako nam je važno da smo dobili ovo priznanje. Ono se tiče tisuća i tisuća" članova romskih obitelji, rekao je Fernande Delage iz nevladine organizacije France Liberte Voyage.

"Sada je kasno, ali bolje ikad nego nikad", dodao je. (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se