Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tri milijuna

Hodočasnici obavljaju zadnji obred tijekom hadža

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od tri milijuna muslimanskih vjernika sudjelovalo je u subotu u zadnjem obredu u okviru hadža blizu Meke kamenujući stupove koji simboliziraju sotonu, u etapi hodočašća koju su u prošlosti obilježila smrtonosna stampeda.

Hodajući u skupinama, već prema tome iz koje zemlje dolaze, muškarci, žene i djeca tiskali su se u pustinjskoj dolini Mini oko triju stupova, izvikujući "Allah Akbar" (Bog je najveći) i bacajući kamenčiće na tri stupa. Po službenim podacima, 3,16 milijuna hodočasnika, među kojima više od 2,7 milijuna pristiglih iz inozemstva, sudjelovalo je ove godine u hadžu, najvećem okupljanju ljudi na planetu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Više od 800 ozlijeđenih Najmanje 700 mrtvih u stampedu hodočasnika Slika nije dostupna Uništavanje svetišta Skandalozni projekt: Meka postaje shopping destinacija s hotelima!

>> Više od dva milijuna muslimana počelo je pristizati u Minu na hadž

Obred je spomen na događaj kada je Ibrahim (Abraham) gađao kamenjem tri mjesta na kojima mu se, po predaji, bio ukazao đavao pokušavajući ga odvratiti od žrtvovanja sina Ismaila (Izaka). Kamenovanje stupova je visokorizično zbog velikog broja vjernika koji idu prema istom mjestu, a zadnjih godina su ga obilježila smrtnosna stampeda, nakon čega su vlasti preuredile prostor.

Sada vjernici dolaze mostom s više razina a policija pazi da ne bude zastoja. Ove godine u očuvanju reda tijekom hadža koji se završava u nedjelju sudjeluje 168.000 policajaca i pripadnika civilne zaštite. Hadž je jedan od pet stupova islama koje svaki vjernik mora obaviti barem jednom u životu, ako ima mogućnosti za to. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene