Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plan B

Hoćemo li koristiti geoniženjering za umjetno rashlađivanje planeta?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U UN-u se razgovara o planu B u borbi protiv klimatskih promjena. Radi se o rashlađivanju planeta pomoću raznih oblika geoinženjeringa.

Oponenti smatraju da je geoinženjeting luda znanost. Oni koji ga podržavaju kažu da bi bilo ludo ignorirati ga, budući da plan A, smanjenje emisije ugljičnog dioksida iz fosilnih goriva, ide presporo, piše Star Tribune.

Pročitajte i ovo Palestinci obnovili zahtjev za punopravno članstvo u UN-u Zadnji zahtjev podnesen je 2011. Palestinci obnovili zahtjev za punopravno članstvo u UN-u Ilustracija Plava linija Izraelske snage pogodile vozilo UN-a u Libanonu, ranjeno nekoliko promatrača

Stručni panel UN-a je pod pritiskom sa obje strane ovaj tjedan jer razmatra bi li geoniženjering trebao imati udjela kao sredstvo koje Vlade koriste kako bi imale pod nadzorom globalno zagrijavanje.

Rusi žele da se o geoinženjrring više razgovara i da ga se uklopi u dokument o klimatskim promjenama koji se finalizira u Berlinu.

Klimatski problem: Više temperature, vrući globalni odnosi

Nacrti koji su u javnost iscurili prije konferencije, spominju samo jednu od opcija, uklanjanje CO2 iz zraka i pohranjivanje ispod tla. Rusija, veliki proizvođač nafte, kaže da bi Međuvladin panel o klimatskim promjenama, također trebao spomenuti upravljanje solarnom radijacijom, koja bi mogla uključivati i stavljanje sunčevih ogledala u orbitu oko Zemlje.

No, čak i oni koji zagovaraju geoinženjering, izražavaju sumnje. 'U ovom trenutku ima velika razina nesigurnosti koja okružuje sve te opcije', rekao je Steve Rayner, suvoditelj geoinženjerskog programa na Oxfordu.

Dodaje kako, bez obzira na to, treba nastaviti s istraživanjem geoinženjeringa kako bi se dobila jasnija slika vrijedi li dalje razvijati te tehnologije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene