Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KONTROLA VOĆA I POVRĆA

Ministri regije traže hitan sastanak s Tolušićem: Hrvatska mora odmah ukinuti diskriminatorske odredbe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede donijelo je u srpnju novi pravilnik kojim se uvodi kontrola većeg broja vrsta voća i povrća koje se uvozi iz trećih zemalja nego dosad, a naknada za inspekcijski nadzor povećava s 90 na 2000 kuna.

U Sarajevu je danas održan sastanak ministara država iz regije u povodu stupanja na snagu Pravilnika o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima u Republici Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović s predstavnicima Mreže mladih Hrvatske - 1 Na sastanku s predsjednikom Iz Mreže mladih Hrvatske podsjetili na svoj zahtjev: "Savjet mladih RH ne bi smio imati ovlast koordinirati rad ostalih udruženja mladih" Kamala Harris ugošćuje člana izraelskog ratnog kabineta U ponedjeljak Potpredsjednica SAD-a sastat će se sa članom izraelskog ratnog kabineta

Sastanku su se uz ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića odazvali Rasim Ljajić, ministar vanjske i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Srbije, ministrica ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić i ministar poljoprivrede u Vladi Makedonije Ljupčo Nikolovski.

Hrvatska mora hitno ukinuti diskriminatorske odredbe kojima je ugrozila ekonomske interese proizvođača i izvoznika iz regije, poručeno je nakon sastanka, javlja Klix.ba.

Potpisali su zajedničko pismo koje će tijekom dana biti poslano Europskoj komisiji te pozvali Hrvatsku da cijenu inspekcijskog nadzora svede u okvire realnih troškova te da bude usklađena s prosječnim cijenama u zemljama regije i EU-a.

Nadalje, zatražili su hitan sastanak s hrvatskim resornim ministrom, do kraja tjedna, jer žele, kako navode, izbjeći lančani proces mjera i protumjera.

Europsku komisiju pozvali su da se uključi te poručili da će do rješenja problema svaka zemlja poduzeti mjere i mehanizme koje smatra adekvatnim.

"Ukoliko se ova odluka ne povuče - mi ćemo biti prisiljeni da ove mjere pojačavamo. Imamo čitav niz, arsenal mjera i odluka koje ćemo provoditi radi zaštite ekonomskih interesa", kazao je Rasim Ljajić. "BiH ima pravo tražiti da se ove mjere ukinu, u suprotnom ćemo poduzeti adekvatan odgovor", poručio je i Mirko Šarović.

Podsjetimo, hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede donijelo je u srpnju novi pravilnik kojim se uvodi kontrola većeg broja vrsta voća i povrća koje se uvozi iz trećih zemalja nego dosad, a naknada za inspekcijski nadzor povećava s 90 na 2000 kuna.

Srbija je već pripremila stroge mjere kojima će uzvratiti Hrvatskoj ako ne promijeni pravilnik kojim su pogođeni i srpski izvoznici. Carinske ispostave na graničnim prijelazima prema Hrvatskoj dobile su upute o primjeni mjera, ali će se čekati ishod današnjeg sastanka resornih ministara zemalja regije, potvrđeno je jučer Hini.

Proteklih dana moglo se čuti da nijedna od zemalja čiji ministri danas prisustvuju ovom sastanku ne isključuje protumjere, a očekuju i reakciju iz Bruxellesa zbog kršenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić izjavio je jučer da je namjera pravilnika, kojim su povećane pristojbe i pojačan fitosanitarni nadzor pri uvozu voća i povrća iz zemalja izvan EU-a, bila isključivo briga o kvaliteti hrane koja dolazi u Hrvatsku, a ne nanošenje štete susjednim zemljama, te je najavio da će razgovarati s njihovim ministrima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene