Obavijesti Video Pretražite Navigacija
susjedi u nevolji

Snažno nevrijeme zahvatilo Sloveniju, Austriju i Italiju, poplavljen centar Trsta

Aktualno Galerija Upozorenje ARSO-a Upozorenje ARSO-a Foto: Agencija Republike Slovenije za okolje/Screenshot Oluja u Europi - 8 Oluja u Europi - 8 Foto: DNEVNIK.hr Ignacio Diaz, stanovnik Mallorce Ignacio Diaz, stanovnik Mallorce Foto: DNEVNIK.hr Oluja u Europi - 1 Oluja u Europi - 1 Foto: DNEVNIK.hr +6 Oluja u Europi - 2 Galerija 1/11 >>
Snažno nevrijeme zahvatilo je dijelove Slovenije. Dio je zemlje u crvenom. Agencija za okoliš Republike Slovenije (Arso) najavljuje obilne padaline, poplave i odrone.

Jaka kiša, vjetar i tuča zahvatili su dijelove Slovenije. Na udaru je regija Primorska. Uprava Republike Slovenije za zaštitu i spašavanje javila je da su vatrogasci oko podneva morali intervenirati zbog poplava na područjima Tolmina, Nove Gorice, Zagorja ob Savi, Laškog, Velenja i Celja, među ostalima, piše slovenska agencija STA.

Nestanci struje zabilježeni su u Slovenskom Primorju, a tuča u gradu Ajdovščini.

Primorsku je ujutro zahvatilo prvo nevrijeme s obilnim pljuskovima sa zapada. Slovenska agencija za okoliš Arso oko podneva je objavila da se slovenskoj Istri s juga približava olujni sustav, koji će se pomicati prema sjeveru. Nevrijeme je bilo popraćeno i snažnim naletima vjetra te mjestimičnom tučom.

Na širem području Ajdovščine pala je tuča veličine jajeta, prouzročila je određenu štetu, prije svega na osobnim vozilima i nekim krovovima. Voda je poplavila niža područja u priobalju, poput općine Izole, gdje je more preplavilo Veliki trg.

Zbog kiše je na Prešernovu trgu u Kopru bilo 30 centimetara vode.

Vjetar je na širem području lomio grane i pomicao predmete, a u Šmarju pri Kopru odnio je dio krovišta školske zgrade. Tuča je padala na ograničenim područjima. Vatrogasci su na terenu, a još nema pojedinosti o nastaloj šteti.

Najjači udar vjetra dosegao je brzinu od 113 km/h na Debelom Rtiču, javlja 24ur.

Načelnik općine Ravne na Koroškem Tomaž Rožen pozvao je građane da napuste kuće zbog mogućih klizišta. 

Arso (Agencija Republike Slovenije za okoliš) prijepodne je izdao crveno upozorenje za sjevernu i središnju Sloveniju, poslijepodne je izdao i najviši stupanj upozorenja za obalni dio države. Samo je jugoistočni dio zemlje ostao narančast. Poplavljen je i dio Kopra. 

"Lokalno na zapadu već je palo gotovo 100 milimetara kiše. Olujni pojasovi, koji uz intenzivne oborine sežu sve do sjeverne Slovenije, sljedećih će se sati pojaviti i u središnjoj i istočnoj Sloveniji", upozoravaju iz Arsa.

Društvene mreže pune su objava poplavljenih ulica i jakog nevremena. 

 

Razorne oluje pogodile Italiju i Španjolsku

Centar Trsta je u ponedjeljak poplavljen nakon što su pljuskovi i oluja zahvatili sjeveroistočni talijanski lučni grad. Mnogi građani i turisti su se u Trstu sklonili u ugostiteljskim objektima na priobalnom Trgu talijanskog jedinstva i oko njega.

Vjetrovi su otpuhali mnoge stolove kafića i drugi vanjski namještaj. Oluja je na središte grada ispustila ogromnu količinu vode u roku od 20 minuta, nakon čega se nebo razvedrilo. Sjeverna Italija se nastavlja suočavati s veoma teškim nevremenom u ponedjeljak, pri čemu su mnoge pokrajine pogođene pljuskovima, grmljavinom, snažnim vjetrovima i odronima tla, među ostalim ekstremnim slučajevima.

Visok vodostaj je također zabilježen u nešto južnijoj Veneciji. Na drugoj strani zemlje, u sjeverozapadnoj pokrajini Pijemont, vatrogasci i policija su morali intervenirati ralicom kako bi oslobodili nekoliko automobila zarobljenih u snijegu u planinskom prijevoju Colle dell'Agnello u blizini grada Cuneo na granici između Italije i Francuske.

Nitko nije ozlijeđen, vozila su se kasnije spustila u dolinu, a cesta je i dalje zatvorena. Situacija je također bila kritična u Lombardiji na sjeveru, gdje je desetak ljudi evakuirano zbog djelomičnih poplava. Ekstremni vremenski uvjeti su također poremetili nacionalni promet, a državni operator za ceste Anas je najavio zatvaranje triju većih prometnica u sjevernim pokrajinama Lombardiji i Pijemontu.

Poplavljeni su dijelovi španjolskog otoka Mallorce, dok je na priobalnom području u nekim dijelovima Katalonije usred dugotrajne suše palo i do 100 litara kiše po četvornom metru.

"Počelo je s vjetrom. Vidio sam stolce kako lete. Izašao sam kako bih provjerio stolce, okrenuo se i vidio kako pada drvo. Palo je na motocikl, preko mojeg automobila i drugog koji je prolazio pokraj njega", rekao je stanovnik Mallorce Ignacio Diaz.

Iz Austrije stižu prizori nabujalih rijeka, koje se izlijevaju iz korita. Problema je najviše u pokrajini Tirol.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene