452469
452469
452469
452469
452469

KLJUČNI DAN U IZBORIMA Hoće li ovaj čovjek postati novi glavni tajnik UN-a?

  • , 05.10.2016., 11:15
  • Autor:
  • komentara

Pet svjetskih sila ima pravo veta, a danas će biti poznato kako će glasati.

 
 
 
 
Antonio Guterres (Foto: AFP)
Antonio Guterres (Foto: AFP)

Šesto tajno glasanje Vijeća sigurnosti UN-a u srijedu signalizirat će je li vjerojatno da bivši portugalski premijer Antonio Guterres bude sljedeći glavni tajnik UN-a ili bi jedna od pet članica Vijeća mogla staviti veto na njegov izbor.

Guterres je izbio na vrh u petom glasanju iza zatvorenih vrata. Petnaestočlano vijeće namjerava postići konsenzus o zamjeni za Ban Ki-moona iz Južne Koreje koji će odstupiti s dužnosti krajem 2016. nakon dva petogodišnja mandata.

U jeku pritiska da na čelu svjetske organizacije prvi put bude žena, europska povjerenica Kristalina Georgijeva iz Bugarske ušla je u zadnji čas u izbor. Ostaje vidjeti koliko je ona velika prijetnja za Guterresa, a nekoliko diplomata već je reklo da je njezina kandidatura stigla prekasno.

Ona je 13. kandidat koji se natječe i sedma žena. Dvije žene, među njima i bivša hrvatska šefica diplomacije Vesna Pusić, i jedan muškarac već su se povukli, tako da je ostalo u utrci još 10 kandidata.

Glasanje pet svjetskih sila s pravom veta - SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Kine i Rusije - u srijedu bit će drukčije od onoga koje će provesti drugih 10 članica Vijeća, jer će ostati anonimno. Glasovanje je neformalno, ali će kandidatima pokazati mogu li biti suočeni s vetom.

Tajno glasanje

Vijeće sigurnosti glasuje za svakog kandidata s izborom: za, protiv, bez mišljenja. U petom tajnom glasanju 26. rujna Guterres je dobio 12 glasova 'za', dva 'protiv' i jedan 'bez mišljenja'.

Britanski veleposlanik pri UN-u Matthew Rycroft rekao je u utorak kako se nada da će se "Rusija priključiti ostalima te da će se postići konsenzus za kandidata i da će biti moguće vrlo brzo doći do formalnog glasovanja".

Kad Vijeće bude spremno preporučiti kandidata 193-članoj Općoj skupštini na izbor, donijet će rezoluciju iza zatvorenih vrata. Da bi rezolucija prošla, potrebno je devet glasova 'za' i ne smije biti veta.

Ruski veleposlanik pri UN-u Vitalij Čurkin, trenutni predsjedajući Vijeća sigurnosti, rekao je u ponedjeljak da postoje "dobri izgledi" da tijelo održi formalno glasovanje nekoliko dana nakon tajnog glasanja u srijedu.

Čak i ako glasovanje pokaže da će Guterres dobiti veto, to ne mora značiti da se okončava mogućnost njegova izbora.

Potkraj 1996. Kofi Annan iz Gane pojavio se kao kandidat nakon što je SAD blokirao Egipćanina Butrosa Butrosa Galija da obnaša drugi mandat.

Francuska je tada blokirala Annana nekoliko puta, ali se konačno povukla. Annan je tada imenovao Francuza na čelo mirovnih snaga UN-a. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se