Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže pomoć države

Hoće li 3860 umirovljenika ostati doživotno uskraćeno za stalni izvor prihoda?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukoliko ne dobije pomoć države tvrtka Royal međugeneracijska solidarnost morat će otvoriti stečajni postupak. U tom slučaju bi 3860 umirovljenika moglo ostati bez stalnih prihoda.

Tvrtka Royal međugeneracijska solidarnost uputila je danas Predsjedniku Republike i Vladi otvoreno pismo u kojem traže pomoć države, inače neće moći u ugovorenom roku isplatiti dokupljeni dio mirovine za svojih 3860 korisnika.

Pročitajte i ovo Zvonimir Rusjan Provjereno donosi 14 godina čeka rješenje za zasluženu mirovinu: ''Vjerojatno čekaju da umrem'' Uvođenje pravobranitelja za umirovljenike - 4 HZMO se oglasio Veliko razočaranje za mnoge umirovljenike: Dobili su manji dodatak od očekivanog

Ako naši trenutni pokušaji pribavljanja sredstava za isplatu do 5. srpnja ne uspiju, bit ćemo primorani zatražiti otvaranje stečajnog postupka, zbog čega će 3860 umirovljenika ostati doživotno uskraćeno za stalni izvor prihoda, upozorava Royal međugeneracijska solidarnost u pismu.

Teško će itko nakon toga ugovarati primjenu instituta dokupa mirovine, čime će najveću štetu pretrpjeti država i mirovinsko tržište, kaže se u pismu.

Royal od 1990. godine razvija izvorno hrvatski model dokupa mirovine, koji se primjenjuje kao doživotna otpremnina radnicima koji pri raskidu radnog odnosa ostvaruju pravo na mirovinu u obliku mjesečne isplate dijela tzv. pune mirovine na koji zbog ranijeg umirovljenja ne steknu pravo.

Evo koliko je umrlih u Hrvatskoj 'primalo' mirovine!

"Svjesni smo da država nije zadužena za pomoć privatnim društvima, međutim ovdje se ne radi samo o još jednoj domaćoj poduzetničkoj priči, već o očuvanju instituta koji može pomoći u rješavanju aktualnih problema viškova broja zaposlenih, i to bez socijalnih konflikata".

Royal međugeneracijska solidarnost spremna je državi prepustiti vlasništvo i upravljanje nad trgovačkim društvom, kaže se u pismu, u cilju zaštite korisnika i instituta dokupa mirovine.

Osobito je šteta da se na godišnjicu ulaska Hrvatske u EU gasi izvorno hrvatski institut koji je i u zakonodavnoj proceduri prepoznat kao projekt u duhu EU direktiva, pa se za njega mogu koristiti sredstva ESF-a, a mogao je postati i hrvatskim izvoznim socijalnim programom, kaže se u pismu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene