453996
453996
453996
453996
453996

KUĆA KOJA PRIVLAČI NEONACISTE ''Preuredit ćemo je tako da se neće moći prepoznati''

  • , 18.10.2016., 18:37
  • Autor:
  • komentara

Austrija će raspisati arhitektonski natječaj o budućem izgledu rodne kuće Adolfa Hitlera, izjavio je u utorak austrijski ministar unutarnjih poslova Wolfgang Sobotka, koji je jučerašnjom najavom o njezinu rušenju izazvao kritike brojnih stručnjaka i povjesničara.

 
 
 
 
Adolf Hitler (Getty Images)
Adolf Hitler (Getty Images)

Sobotka je u ponedjeljak za list Die Presse kazao da će na mjestu Hitlerove rodne kuće niknuti nova zgrada te da je poslušao preporuku vijeća stručnjaka u koju su uključeni bečka židovska zajednica i vodeći austrijski povjesničari.

Austrijska vlada godinama je razmatrala koje bi bilo najbolje rješenje za praznu kuću u gradu Braunau kako bi otjerala neonaciste koji posjećuju to mjesto da bi odali počast nacističkom diktatoru. Vlada je prvi korak poduzela u srpnju odlučivši zaplijeniti kuću privatnoj vlasnici koja nije htjela surađivati u procesu prenamjene te zgrade u javnu korist.

U utorak je izjavio da zgrada "neće biti srušena nego preuređena tako da se neće moći prepoznati".

Njegovoj jučerašnjoj odluci o rušenju zgrade usprotivili su se stručnjaci koji smatraju da uništenje renesansne zgrade iz 17. stoljeća nije potrebno. "Uništenje koje je predložila vlada nikako ne odobravamo", rekao je povjesničar Clemens Jabloner.

Austrijski državni autoritet za spomenike izrazio je nezadovoljstvo zbog uništenja zgrade koja je dio zaštićenog povijesnog centra Braunaua. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se