Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Raspisuje se natječaj

KUĆA KOJA PRIVLAČI NEONACISTE ''Preuredit ćemo je tako da se neće moći prepoznati''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Austrija će raspisati arhitektonski natječaj o budućem izgledu rodne kuće Adolfa Hitlera, izjavio je u utorak austrijski ministar unutarnjih poslova Wolfgang Sobotka, koji je jučerašnjom najavom o njezinu rušenju izazvao kritike brojnih stručnjaka i povjesničara.

Sobotka je u ponedjeljak za list Die Presse kazao da će na mjestu Hitlerove rodne kuće niknuti nova zgrada te da je poslušao preporuku vijeća stručnjaka u koju su uključeni bečka židovska zajednica i vodeći austrijski povjesničari.

Pročitajte i ovo Ilustracija Na suđenju Pet osoba umrlo nakon što je pojelo kajmak koji je u Austriji proizvodio Srbin: Otkriven niz propusta u mljekari Snažan potres koji je pogodio Austriju osjetio se i u Hrvatskoj Usred noći Potres pogodio Austriju, osjetio se i u Hrvatskoj: "Podrhtavanje me probudilo. Nismo znali što se događa"

Austrijska vlada godinama je razmatrala koje bi bilo najbolje rješenje za praznu kuću u gradu Braunau kako bi otjerala neonaciste koji posjećuju to mjesto da bi odali počast nacističkom diktatoru. Vlada je prvi korak poduzela u srpnju odlučivši zaplijeniti kuću privatnoj vlasnici koja nije htjela surađivati u procesu prenamjene te zgrade u javnu korist.

U utorak je izjavio da zgrada "neće biti srušena nego preuređena tako da se neće moći prepoznati".

Njegovoj jučerašnjoj odluci o rušenju zgrade usprotivili su se stručnjaci koji smatraju da uništenje renesansne zgrade iz 17. stoljeća nije potrebno. "Uništenje koje je predložila vlada nikako ne odobravamo", rekao je povjesničar Clemens Jabloner.

Austrijski državni autoritet za spomenike izrazio je nezadovoljstvo zbog uništenja zgrade koja je dio zaštićenog povijesnog centra Braunaua. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene