Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hinduski ekstremisti ubili jednu osobu i spalili 12 crkava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stotine policajaca raspoređeno je u istočnoj indijskoj državi Orissa gdje su hinduski ekstremisti u lokalnim sukobima spalili i oštetili 12 crkava i ubili najmanje jednu osobu.

Dvodnevno nasilje ekstremista tijekom Božića potaknulo je izvješće da je jedna kršćanska skupina u ponedjeljak povrijedila lokalnog hinduskog čelnika u okrugu Kandhamal na jugu Orisse, a oni optužuju kršćanske skupine i da na kršćanstvo obraćaju Hinduse iz nižih kasta.

Pročitajte i ovo Nove crkvene tarife - 3 Nove tarife Poskupljenja nisu zaobišla ni crkvene usluge: Dnevnik Nove TV doznaje koliko će se odsad plaćati vjenčanja, pogrebi ili krštenja Slika nije dostupna Završen očevid Policija objavila detalje stravične prometne nesreće u Lici: Vozač je prešao u suprotnu traku

Lokalni mediji izvješćuju kako su mnoge crkve mete napada zapravo improvizirani hramovi s krovovima od slame i zidovima od blata.

Ekstremisti, od kojih su neki povezani s najjačom hinduskom oporbenom nacionalističkom Strankom Bharatiya Janata (BJP), često optužuju kršćanske svećenike da podmićuju siromašne pripadnike lokalnih plemena i Hinduse iz nižih kasta kako bi ih privukli da promijene vjeru.

Kršćanske skupine tvrde kako Hindusi iz nižih kasta prelaze na kršćanstvo dragovoljno kako bi se izvukli iz hinduskog ugnjetačkog kastinskog sustava.

Nekoliko indijskih saveznih država u kojima je na vlasti BJP donijele su zakone protiv preobraćenja. Kršćani čine oko 2 posto od 1,1 milijardu stanovnika uglavnom hinduske Indije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene