Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hillary Clinton službeno prekinula kampanju i snažno podržala Obamu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Senatorica Hillary Clinton službeno je prekinula kampanju i snažno podržala Baracka Obamu kao kandidata Demokratske stranke za predsjednika Sjedinjenih Država na izborima 4. studenoga, u govoru koji je održala na skupu u Washingtonu.

"Danas prekidam svoju kampanju, čestitam mu na pobjedi i izvanrednoj kampanji koju je vodio. Ja ga podržavam i dajem mu svu svoju podršku. Sve vas pozivam da mi se pridružite i radite marljivo za Baracka Obamu kao što ste za mene", rekla je Clinton pred nekoliko tisuća razdraganih pristaša u monumentalnoj dvorani zgrade Nacionalnog muzeja u Washingtonu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uoči 'Super utorka' Clinton i Obama izjednačeni, McCain u znatnom vodstvu Slika nije dostupna John McCain i Hillary Clinton pobjednici predizbora na Floridi

"Borbu za postizanje ciljeva kojima težimo moramo nastaviti tako da uložimo energiju, strasti i snagu te učinimo sve što možemo kako bismo pomogli da Barack Obama bude izabran za sljedećeg predsjednika SAD-a", naglasila je Clinton.

Bivša prva dama naglasila je u govoru kako se tijekom 17 mjeseci predizborne kampanje i na 22 TV-rasprave uvjerila u "snagu i odlučnost" Baracka Obame, ističući kako je Obama živio 'američki san' kao organizator u zajednici, senator u Illinoisu i u Senatu SAD.

"Trebamo predsjednika koji će vratiti Americi mir, prosperitet i napredak, a to ćemo dobiti ako Barack Obama 21. siječnja 2009. uđe u Ovalni ured", rekla je Clinton.

Pozivajući na stranačko jedinstvo, istaknula je da se u predizbornoj kampanji "vodila teška borba ali je Demokratska stranka jedna obitelj".

"Danas stojim uz Baracka Obamu i kažem 'Da, mi to možemo!'", kazala je Clinton, citirajući najpoznatiji slogan Obamine kampanje.

Na spominjanje Obame publika je na početku govora reagirala umjerenim negodovanjem, kasnije neutralno, a prema kraju govora s pljeskom i odobravanjem.

Rekavši na početku kako današnji skup "nije zabava kakvu je planirala, ali joj se sviđa društvo", Clinton je zahvalila svima koji su je podržali tijekom kampanje, dajući joj ukupno oko 18 milijuna glasova na predizborima.

Naglasila je kako je tih 18 milijuna glasova došlo iz svih segmenata društva od žena, muškaraca, mladih i starih, Amerikanaca hispanskoga podrijetla, Amerikanca afričkoga podrijetla, bijelaca, homoseksualaca i drugih.

Zahvalila se tisućama svojih aktivista koji su "išli od vrata do vrata, skupljali donacije za kampanju, nagovarali rođake i prijatelje, slali e-mailove i donacije".

Hillary Clinton posebno je istaknula povijesni aspekt utrke za nominaciju između nje i Obame, ustvrdivši kako se sada "pokazalo da i žena i kandidat afričko-američkog podrijetla mogu postati predsjednik Sjedinjenih Država".

U 230-godišnjoj povijesti SAD-a predsjednik je uvijek bio bijeli muškarac.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene