Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nasuprot Obami

Hillary Clinton protiv pacifičkog trgovinskog sporazuma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka političarka Hillary Rodham Clinton, koja zauzima istaknutu poziciju u utrci za status predsjedničkog kandidata Demokratske stranke, izjasnila se u srijedu protiv trgovinskog sporazuma o Transpacifičkom partnerstvu (TPP), dogovorenog ovog tjedna.

"Na temelju onog što mi je zasada poznato, ne mogu poduprijeti taj sporazum", kazala je Clinton u priopćenju.

Pročitajte i ovo Joe Biden Predsjednikov govor Joe Biden: "Od dva kandidata za predsjednika, jedan je prestar i mentalno nesposoban" Provjereno: Hrvatski sabor - 1 Unosan biznis Svi mi sudjelujemo u njihovom financiranju, a jedna osoba može ih osnovati koliko želi: Novih stranaka imamo na izvoz

Kako navodi, trgovinski sporazumi moraju zadovoljavati jasne kriterije otvaranja radnih mjesta u SAD-u, podizanja plaća i unapređivanja nacionalnih sigurnosnih interesa.

"I dalje vjerujem u cilj jakog i pravednog trgovinskog sporazuma na Pacifiku u sklopu šire strategije kod kuće i u inozemstvu, kao što sam vjerovala i dok sam bila ministrica vanjskih poslova", napominje Clinton.

Dodaje da cijeni trud koji su američki pregovarači uložili u postizanje dogovora "ali letvica je u ovom slučaju postavljena jako visoko a na temelju onoga što sam vidjela, ne vjerujem da ju je sporazum dosegnuo".

Time se Clinton našla na suprotnoj strani u odnosu na aktualnog predsjednika Baracka Obamu, koji je TPP istaknuo kao važan dio svog vanjskopolitičkog programa i tvrdi da će rezultirati otvaranjem novih radnih mjesta u SAD-u i visokim međunarodnim standardima na području zaštite radnih mjesta i okoliša.

Clinton je radila na sklapanju tog sporazuma dok je obavlja dužnost ministrice vanjskih poslova u Obaminom kabinetu. Čini se da novom pozicijom uvažava stajalište pojedinih struja u Demokratskoj stranci, kao i mnogih sindikata, koji se protive sporazumu.

Sindikalisti i ostali protivnici sporazuma često se u raspravama pozivaju na Sjevernoamerički sporazum o slobodnoj trgovini (NAFTA), koji je stupio na snagu za mandata Billa Clintona a po njihovim je navodima stajao SAD brojnih radnih mjesta.

Wikileaks skuplja 100.000 dolara onome tko otkrije detalje transpacifičkog sporazuma

Iz Bijele kuće uzvraćaju da TPP zapravo štiti od gubitka radnih mjesta budući da uključuje stroge propise o zaštiti okoliša i radnika, koji će zamijeniti pojedine problematične odredbe iz NAFTA-e.

Australija, Brunei, Kanada, Čile, Japan, Malezija, Meksiko, Novi Zeland, Peru, Singapur, Sjedinjene Države i Vijetnam postigli su dogovor o TPP-u u ponedjeljak. Sporazum predviđa ukidanje većine carina i nameta na ulaganja, definira nove poslovne standarde i štiti prava iz okvira intelektualnog vlasništva, ustvrdio je američki trgovinski predstavnik.

Detalji sporazuma još nisu objavljeni.

Clinton zauzima istaknutu poziciju u utrci za status predsjedničkog kandidata Demokratske stranke, a špekulira se da bi odgovarajuće ambicije mogao iskazati i aktualni potpredsjednik Joe Biden. sa snažnim vezama sa sindikalnom scenom.

TPP-u se protivi i najistaknutiji natjecatelj za poziciju predsjedničkog kandidata konzervativne stranke Donald Trump, iako sama stranka načelno iskazuje veću podršku sporazumu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene