Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slaganje nove administracije

Hillary će prihvatiti posao državne tajnice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hillary Clinton planira prihvatiti posao državne tajnice SAD-a, koji joj je ponudio novoizabrani predsjednik Barack Obama, objavio je Guardian prenoseći svoje izvore.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna State Department: Neovlašteni upadi u datoteke o Obami, Clinton i McCainu Slika nije dostupna Uoči 'Super utorka' Clinton i Obama izjednačeni, McCain u znatnom vodstvu

Obama se prije ulaska u Bijelu kuću sastaje s bivšim supranicima iz dvogodišnje predsjendičke kampanje kako bi osnovao široku koaliciju.

Njegovi su savjetnici počeli istraživati Clintonovu fundaciju, koja s milijunima dolara pomaže Africi u razvoju, kako bi se osigurali da u tome za njega nema sukoba interesa.

>> Obama se sastao s Hillary Clinton

>> Hillary Clinton kandidatkinja za državnu tajnicu 

Clinton će dobiti položaj u kojem će biti dominantan glas vezan za vanjske poslove. Obnašat će poslove koji su trenutačno pod domenom Condoleezze Rice. Iako je u Senatu dala svoju potporu ratu u Iraku, što joj je bio kamen spoticanja tijekom borbe za predsjedničko mjesto, ona i Obama slažu se da bi se iz Iraka američke trupe trebale povući.

Clinton je u odluci o položaju državne tajnice morala odvagnuti hoće li joj biti isplativije ostati u Senatu, koji nudi platformu za život, ili će raditi na nesigurnijoj karijeri u State Departmentu.

Kao dio koalicjske suradnje Obama se u Chicagu sastao i sa svojim republikanskim protivnikom Johnom McCainom s kojim je razgovarao o budućoj zajedničkoj suradnji po pitanju rješavanju unutrašnjih problema SAD-a i nacionalne zaštite.

>> McCain pomaže Obaminoj administraciji

Izvori na obje strane rekli su da Obama nije ponudio McCainu posao u kabinetu, već se fokusirao na to kako senator u Arizoni može pomoći voditi legislativu koju oboje snažno podupiru u Kongresu.

Iako su se sukobljavali tijekom kampanje oko mnogih pitanja, ova dva političara imaju više zajedničkog nego su to isticali tijekom kampanje. Primjerice, oboje se slažu po pitanju zatvaranja Guantanama, povećanju broja američkih vojnika u Afganistanu, reformiranje imigracijskog sustava, istraživanje matičnih stanica, pitanja promjene klime, protivljenje mučenju, te smanjenje ovlasti prisluškivanja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene