Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tito kao negacija ljudskih prava

HHO poziva na promjenu imena Trga maršala Tita u Sveučilišni trg

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HHO je pozvao Skupštinu Grada Zagreba da promijeni sadašnji naziv Trga maršala Tita u Sveučilišni trg sukladno činjenici da je to bio izvorni naziv trga, da se tamo nalazi sjedište rektorata Sveučilišta u Zagrebu, te da je Zagreb jedan od rijetkih sveučilišnih europskih gradova koji nema takav trg.

U priopćenju o inicijativi HHO-a koje je potpisao njegov predsjednik Ivan Zvonimir Čičak, navodi se da je Izvršni odbor HHO-a na sjednici održanoj 1. srpnja 2011. donio odluku o pokretanju inicijative za promjenu imena Trga maršala Tita u Zagrebu u Sveučilišni trg.

'Polazeći od rezolucije Europskoga parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu, kojom su fašizam i komunizam izjednačeni, i Zakona o obilježavanju 23. kolovoza Danom sjećanja na žrtve svih totalitarnih režima (fašizma i komunizma), Odbor drži nedopustivim da se u središtu Zagreba još uvijek nalazi trg koji nosi ime jugoslavenskoga komunističkog diktatora, Josipa Broza Tita. Otkrića mnogobrojnih masovnih grobnica u zemljama nastalim raspadom SFRJ dokazuju da je upravo on bio najodgovornija osoba za brojne ratne zločine i progone političkih protivnika i neistomišljenika. Samo Titovo ime simbol je negacije ideje ljudskih prava koju je u komunističkoj Jugoslaviji bila i kriminalizirana i svjesni smo da kod velikog dijela pučanstva izaziva bolna sjećanja i opravdanu nelagodu. To nazivi gradskih trgova ne bi smjeli činiti svojim građanima', kaže se u priopćenju.

U spomenutoj rezoluciji kaže se da je 'dominantno povijesno iskustvo zapadne Europe nacizam, dočim su srednje i istočnoeuropske zemlje doživjele i komunizam i nacizam, pa je nužno promicati razumijevanje prema dvostrukom naslijeđu diktature, što je opteretilo ove zemlje'. U rezoluciji se posebno ističe kako je 'krajnji cilj otkrivanja i procesuiranja zločina koje su počinili komunistički totalitarni režimi pomirenje, koje se može dostići priznavanjem odgovornosti, traženjem oprosta i poticanjem moralne obnove', navodi se u priopćenju.

U uvjerenju smo da ovom inicijativom promoviramo urbanu kulturu i suvremene europske vrijednosti, kao i da je prošlo vrijeme svih duhova iz prošlosti s kojima se ne možemo suočiti, pa tako i s onima iz komunističkog perioda, ističe se.

Navodi se i da je prof. dr. Snješka Knežević na zahtjev Rektorata Sveučilišta u Zagrebu (Akademskog senata) koji je predložio promjenu imena Trga maršala Tita, iznijela kronologiju: trg je, po prvotnoj namjeni toga mjesta nosio ime Sajmište; Sveučilište je u današnjoj zgradi od 1882., a ime Sveučilišni trg je dobio 1890. kad je sajmište premješteno; 1912. je preimenovan u Wilsonov trg; 1927. u Trg kralja Aleksandra; uspostavom Nezavisne države Hrvatske preimenovan je u Trg I u očekivanju novog imena, koje nije dobio; 1945. godine nakratko nosi ime Kazališni trg, da bi 1946. dobio svoj današnji naziv Trg maršala Tita.

Priopćenju je priloženo pismo prof. Knežević gradonačelniku Milanu Bandiću u kojemu se ističe da prijedlog Rektorata Sveučilišta (Akademskog senata) za preimenovanje toga trga nije potaknut političko-ideološkim preokupacijama, nego kulturnim i povijesnim razlozima te razvojnom vizijom toga dijela grada kao sveučilišne osi, te se navodi detaljna kronologija. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene