Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izrael vs. Palestina

Što je pojas Gaze, Hezbolah, što Palestina, što Hamas? Ovo su odgovori na vaša pitanja

Krvava eskalacija sukoba - 4
Krvava eskalacija sukoba - 4 Foto: DNEVNIK.hr
Hamas je napao Izrael - vijest je to koju već nekoliko dana nalazimo na naslovnicama svih portala. Hezbolah se pridružio napadu, čitamo ispod. Izrael je uzvratio napad i napao pojas Gaze, stižu nove vijesti. Ako vam svi ovi pojmovi stvaraju konfuziju, ovdje su odgovori za vas.

Država Izrael osnovana je 1948. godine na području Palestine nakon čega je velik broj Palestinaca koji su ranije naseljavali zemlju protjeran iz svojih domova u privremene izbjegličke kampove u kojima su ostali do danas, a nalaze se na području Zapadne obale i pojasa Gaze. Izrael je po osnivanju priznao UN i uglavnom države na Zapadu, ali ne i arapske zemlje zbog čega je u svojoj relativno kratkoj povijesti imao velik broj oružanih sukoba i ratova sa susjedima ili Palestincima u zemlji.

GLAVNI GRAD IZRAELA

Tel Aviv je gospodarsko i tehnološko središte zemlje, dok je sjedište vlade u Jeruzalemu. Izrael stoga Jeruzalem naziva svojim glavnim gradom, premda međunarodna zajednica ne priznaje njegovu vlast nad istočnim dijelom grada. Američki predsjednik Donald Trump odlučio je pak 2017. prebaciti ambasadu SAD-a u Jeruzalem, čime je formalno priznat i njegov status.

POJAS GAZE

Smješten na jugozapadu Izraela, ovo je uzak pojas od 41 km dužine, i od 6 do 12 km širine, ukupne površine otprilike kao otok Brač. Teritorij nema međunarodno priznat status suverene države, ali ga Palestinci drže za teritorij tzv. Palestinskih Autonomnih Područja, svoje buduće države.

Pročitajte i ovo Palestinci tragaju za preživjelima nakon izraelskog napada na Gazu Nastavljaju se sukobi VIDEO/FOTO Gaza pod opsadom, zaustavljena infiltracija iz Libanona: "Izraelski odgovor na napad promijenit će Bliski istok"

Izrael se pobrinuo da život u pojasu Gaze bude što je moguće nepodnošljiviji. Lišen prirodnih resursa pati od kronične nestašice vode i goriva. Nezaposlenost pogađa polovicu stanovništva, uključujući tri četvrtine mladih. Više od dvije trećine stanovništva ovisi o humanitarnoj pomoći, a isti udio živi ispod granice siromaštva. Uz sve to, izraelski dronovi danonoćno nadlijeću područje te vrše njegovu kopnenu, pomorsku i zračnu blokadu.

PALESTINA

Država Palestina djelomično je priznata država na Bliskom istoku. Nekoć je zauzimala teritorij čitavog današnjeg Izraela, ali nakon protjerivanja i etničkog čišćenja Palestinaca, ostala je svedena na nekoliko manjih područja. Osim pojasa Gaze tu je Zapadna obala, tj. desna strana rijeke Jordan na istočnoj strani Izraela.

Međunarodni status Palestina je stekla 2012. kada joj je u UN-u dan status države promatrača.

Pročitajte i ovo Stotine pobornika Palestine marširale ulicama Sydneyja Rat na Bliskom istoku VIDEO Stotine marširale na operu u Sydneyju: Gađali zgradu bakljama, mahali palestinskim zastavama

HAMAS

U doslovnom prijevodu Hamas znači Islamski pokret otpora, ali doslovno i ukratko pojasniti koja mu je uloga nije jednostavan zadatak. Organizacija de facto samostalno upravlja pojasom Gaze još od 2007. godine, nakon što je Izrael uveo svoju blokadu tog teritorija. Hamas ne priznaje postojanje Izraela, već je njihov stav da čitava Palestina pripada Arapima te niječe pravo Židovima da imaju državu na tom području. Nekoliko država i međunarodnih organizacija smatra ih terorističkom organizacijom

Pročitajte i ovo Udarna skupina nosača zrakoplova USS Gerald R. Ford Sukob na Bliskom istoku Američki brodovi stižu u Mediteran: Umirovljeni general objasnio što bi se moralo dogoditi da se SAD uključi u rat

HEZBOLAH

Nakon što je Hamas napao Izrael, u nedjelju mu je u pomoć stao Hezbolah. Otvorilo je to automatski i pitanje umješanosti Irana u sukob pa da pojasnimo i zašto. Hezbolah je šijitska islamistička politička stranka i militantna skupina sa sjedištem u Libanonu. Njihove konekcije s Iranom, baš kao i sirijskim predsjednikom Bašarom al-Asadom dobro su poznate. Zbog umiješanosti u sirijski građanski rat na strani Asada narušen je ugled Hezbolaha u arapskom svijetu.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene