Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šef MOL-a

Hernadi pravomoćno oslobođen optužbi za pronevjeru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prizivni sud u Budimpešti potvrdio je u srijedu odluku redovnog suda o oslobađanju predsjednika Uprave i glavnog izvršnog direktora MOL-a Zsolta Hernadija od optužbi za pronevjeru i druga kaznena djela.

Tužbu protiv Hernadija u prosincu prošle godine podnijela je privatna osoba - bivši zaposlenica i dioničarka MOL-a Ilona Banhegyi. Ona je podnijela tužbu zbog gubitka vrijednosti udjela u MOL-ovim dionicama do kojeg je došlo zbog neprikladnog i nezakonitog ponašanja povezanog s MOL-ovim preuzimanjem upravljačkih prava nad Inom. Slučaj je bio preuzeo nadležni Županijski sud u Budimpešti i Hernadija nepravomoćno oslobodio u svibnju.

Pročitajte i ovo Mađarski predsjednik Viktor Orban nakon dvije godine Preokret Viktora Orbana, parlament odobrio pristupanje Švedske NATO-u: "Ovo je povijesni dan" Benzinska postaja u Mađarskoj zamrznute cijene U Mađarskoj nova pravila za točenje goriva: "Na ovaj način više nema popusta"

Banhegyi, bivša šefica pravne službe MOL-a, ustvrdila je da je izgubila 78.500 eura zbog urušavanja cijena MOL-ovih dionica nakon objave da je Hernadi podmitio bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera kako bi stekao upravljačka prava u Ini.

Pripremno ročište Hernadiju odgođeno do 8. prosinca

Ona je pokrenula privatnu tužbu nakon što je odbijena tužba podnesena mađarskom javnom tužilaštvu. Prema pravomoćnoj odluci Hernadi je oslobođen optužbe.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak u srijedu je tijekom posjeta Podzemnom skladištu Plina Okoli ironično komentirao takvu odluku suda: "Baš me čudi da je oslobođen". Dodao je da je fokusiran na pregovore s MOL-om oko Ine i na arbitražu.

Hernadijev odvjetnik Peter Zamecsnik izjavio je u svibnju, nakon objave nepravomoćne presude, da bi istovjetna pravomoćna odluka mogla prisiliti vlasti u Hrvatskoj da odbace optužnicu protiv Hernadija za korupciju.

Uskok je 2013. podignuo optužnicu protiv predsjednika Uprave MOL-a Zsolta Hernadija, kojega tereti da je bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu dao 10 milijuna eura mita kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene