Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osjećate li se sigurno?

'Kao ljudska bića, trebamo prostor za let i gnijezdo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy je u govoru održanom u Centru za europsku politiku u Bruxellesu iznio svoju viziju EU-a u idućih pet godina i izazovima s kojima će se njegov nasljednik morati suočiti.

Europa mora promijeniti fokus s otvaranja granica na zaštitu svojih građana, izbjegavajući pritom miješanje u područja u kojima nacionalne vlade same mogu postići bolje rezultate, rekao je predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy.

Pročitajte i ovo Ilustracija U Splitu Žena fotografira brave na ulaznim vratima u zgradi: Policija upozorava građane Proizvodnja streljiva Povećanje proizvodnje streljiva Europska komisija usmjerila milijarde eura za jačanje zajedničke europske obrane

Početak zasjedanja: Škrlec 'ima plan', Petir: 'Rukama i nogama se borimo da ja uđem u Odbor'

Rompuy je u govoru održanom u Centru za europsku politiku u Bruxellesu iznio svoju viziju EU-a u idućih pet godina i izazovima s kojima će se njegov nasljednik morati suočiti.

'Gradnja Europe nije stvar velikih planova nego pronalaženja konkretnih rješenja za trenutačne probleme', rekao je Van Rompuy, a prenosi EUobserver.

Po njegovu mišljenju, niti veliki federalistički skok niti 'ukopavanje iza nacionalnih granica' nisu vjerojatni, nego već uvriježena metoda 'gradnje Europe malim koracima, od kojih se svaki čini premalenim i presporim za rješavanje sve većih izazova s kojima se mnogo bolje možemo suočiti zajedno.'

Istaknuo je da su europski čelnici na summitu prošli tjedan, kako bi udovoljili Velikoj Britaniji, prvi put kazali da načelo 'sve tješnje Unije' iz europskih ugovora dopušta 'različite puteve integracije'.

Parlament najprije treba odraditi pitanje kamata: 'Bit će to težak i krvav proces'

Dodao je da će europski čelnici na summitu 16. srpnja razmijeniti mišljenja s budućim predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom o radnom programu za idućih pet godina.

'Naravno da to gledanje naprijed dolazi u posebnom trenutku. Ne samo na početku novog petogodišnjeg ciklusa, nego i u trenutku kada naše zemlje napokon izlaze iz, za mnoge od njih, najgore gospodarske krize u cijeloj generaciji, i kada se širi nezadovoljstvo javnosti politikom', rekao je.

Glede jačanja euroskepticizma i uspjeha populističkih stranaka na nedavnim izborima za Europski parlament, Van Rompuy je kazao da ispitivanja javnog mnijenja i istraživanja upućuju na šire nezadovoljstvo, ne samo europskim institucijama nego i nacionalnim i politikom općenito.

'Ne tješi me ta tužna činjenica, ali čini se da ona pokazuje da to nije povezano samo s Europom, nego je možda riječ o široj krizi politike koja postavlja dublja pitanja - pitanja društva, kulture, odnosa građana s državnim vlastima u svim njihovim aspektima.'

Smatra također da se EU previše fokusira na otvaranje - ukidanje granica, omogućavanje slobodnog kretanja investicija, radnika i tvrtki, zanemarujući pritom ljude koji se 'ne kreću', ali se žele osjećati zaštićeno i 'kod kuće'.

Vesna Pusić: 'Mislim da smo ovu godinu politički bili uspješniji od bilo koga u prvoj godini'

Van Rompuy, koji u slobodno vrijeme piše haiku, kazao je: 'Kao ljudska bića, trebamo oboje. Prostor za let i gnijezdo koje možemo zvati svojim.'

'Europu, velikog kreatora prilika, sada mnogi doživljavaju kao nepoželjnog 'uljeza', prijatelja slobode i otvorenog prostora smatra se prijetnjom zaštiti i pripadnosti.'

Europa, po njegovu mišljenju, mora štititi ne samo tvrtke, nego i radnike, ne samo one s diplomama i znanjem stranih jezika koji se mogu lako seliti, nego i one koji ostaju kod kuće, radnike koji se boje konkurenata za svoja radna mjesta.

'Tamo gdje su nacionalne vlasti u najboljoj poziciji da se brinu, ljudi očekuju da se Unija ne miješa. Doista, postoje slučajevi u kojima Unija, upravo zbog svoje pozicije, mora postupati oprezno. Ne zadirati u nego poštivati uobičajena mjesta zaštite i pripadnosti, od nacionalnih odluka u socijalnoj zaštiti do regionalnih tradicija i identiteta pa sve do lokalnih sireva.'

Ne bude li tako postupala, to bi moglo dovesti do još većeg uspjeha euroskeptičnih i populističkih stranaka za pet godina, upozorio je Van Rompuy. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene