Obavijesti Video Pretražite Navigacija

HDZ u svjetskom udruženju demokršćana, Sanader potpredsjednik

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska demokratska zajednica je u četvrtak u Rimu na sastanku na vrhu demokršćanskih stranaka primljen u punopravno članstvo Svjetskog udruženja demokršćanskih stranaka (CDI) dok je predsjednik stranke Ivo Sanader izabran za jednog od potpredsjednika ove asocijacije.

Time je hrvatska vladajuća stranka koja je od 2005. član Međunarodne demokratske unije postala članica još jedne međunarodne organizacije koja okuplja stranke demokršćanske i narodnjačke orijentacije.

Pročitajte i ovo Martin Schulz podnio je ostavku (Foto: Dnevnik.hr) - 1 ODLUČIT ĆE ČLANOVI SPD-a Politički potresi u Njemačkoj: Martin Schulz podnio ostavku, upitna sudbina velike koalicije? Božo Petrov (Screenshot: Facebook) Nakon priloga u Dnevniku Nove TV Petrov odgovorio na prozivke: ''Čujem da su moji kolege izrazito zabrinuti za moje stanje, da pate za mnom...''

Sanader je u izjavi za novinare izrazio zadovoljstvo što je HDZ ušao u ovu veliku obitelj srodnih stranaka u svijetu.

- Mi smo prije dvije godine ušli u još jednu međunarodnu asocijaciju srodnih stranaka odnosno u International Democratic Union. Sada smo ušli u ovu asocijaciju što nam je bio i osnovni cilj, kazao je Sanader.

On je izrazio uvjerenje kako će članstvo HDZ-a u Demokršćanskoj internacionali pridonijeti učvršćenju međunarodnog položaja Hrvatske jer je to "bio i razlog zbog čega se HDZ htio učlaniti u ovu svjetsku asocijaciju srodnih stranaka".

Sanader je izrazio zadovoljstvo što je Piero Ferdinando Casini
ponovno izabran za predsjednika ovog svjetskog udruženja dok je njemu osobno ali i HDZ-u, kako je istaknuo "ukazana posebna čast što je danas izabran za jednog od potpredsjednika ove asocijacije".

- Mislim da je to veliki uspjeh za HDZ i naravno za Hrvatsku jer sve što ostvarujem, osobno kao predsjednik Vlade i stranke, ide u korist Hrvatske i naših građana. Stoga smatram da je to još jedna afirmacija HDZ-a ali i Hrvatske uopće, zaključio je Sanader.

Osvrnuvši se na govor koji će večeras održati na sastanku na vrhu demokršćanskih stranaka članica CDI-a koji se održava u Rimu a čije su glavne teme "Sloboda i sigurnost" Sanader je kazao kako će u svom obraćanju naglasak staviti na to da se ova asocijacija jače sučeli s izazovima suvremenog svijeta.
- To znači i slobodom i drugim izazovima suvremenog svijeta na načelima koje mi zastupamo a to su tolerancija, poštivanje drugoga i drugačijega ali i promoviranje naših vrijednosti, našeg vrijednosnog sustava, naše ljestvice vrijednosti na načelima one civilizacije, dakle kršćanske, na kojima je Zapad utemeljen, poručio je Sanader.

Dodao je kako će govoriti i o potrebi suradnje stranaka s drugim svjetonazorima jer, kako je rekao, "danas ne može nitko nikoga isključivati".

- Moramo poštovati svačiji svjetonazor i u jednom izravnom dijalogu svjetonazornih pozicija tražiti zajednička rješenja, zaključio je Sanader.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene