Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Politika diskriminacije

HDZ 1990.: BiH bliže raspadu nego integraciji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjedništvo HDZ 1990. upozorilo je da se Bosna i Hercegovina nalazi bliže raspadu nego integraciji zbog srpske i bošnjačke politike diskriminacije, te da Hrvati hitno moraju stvoriti uvjete koji bi im omogućili da u BiH ne budu u podređenom položaju.

'Stanje u BiH i dalje se pogoršava i ako se nastave te tendencije BiH je bliža raspadu nego integraciji. Glavni su uzroci ovakvog neodrživog stanja separatističke tendencije iz Banje Luke i nazovi integralističke iz Sarajeva, kojima u ovoj fazi odgovara status quo, a sve u cilju ostvarivanja dominacije u dijelu ili čitavoj BiH', navodi se u priopćenju predsjedništva HDZ-a koje se u petak sastalo u Mostaru.

Pročitajte i ovo Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu" Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće

HDZ 1990. tvrdi da je prijedlog ustavnih promjena iz Butmira temeljen na 'trulim temeljima' Daytonskog sporazuma, bez ambicije da se bitno rješava položaj hrvatskog naroda. Stranka smatra da hrvatskom narodu u BiH u takvim okolnostima ne preostaje ništa drugo 'nego nastaviti vlastitim putem, koji će osigurati opstanak Hrvata kao političkog naroda, a ne kao podanika, na prostorima BiH'. HDZ 1990. je najavio da će predložiti okupljanje svih političkih snaga hrvatskog naroda i održavanje Hrvatskog foruma oko preustroja zemlje. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene