Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izgubio okladu

Hawking: Izgubio sam 100 dolara, Higgs bi mogao dobiti Nobela

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Senzacionalno otkriće u CERN-u komentirao je i slavni astrofizičar Stephen Hawking.

Britanski fizičar Peter Higgs koji je prije gotovo pedeset godina iznio teoriju o postojanju 'Božje čestice' trebao bi dobiti Nobelovu nagradu, ocijenio je Hawking.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Otkrijte o čemu se radi Scenarij katastrofe svemirskih razmjera s Božjom česticom ipak - postoji! Slika nije dostupna Godina prepuna događaja OVO su najvažniji događaji u znanosti 2013. godine

Rezultati koje je u srijedu objavila Europska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN) "nedvojbeno upućuju da smo otkrili Higgsov bozon, česticu koja daje masu drugim česticama", izjavio je Stephen Hawking na BBC-ju. "Ovo je važan rezultat koji bi Peteru Higgsu morao donijeti Nobelovu nagradu", ocijenio je slavni astrofizičar.

Hawking se svojedobno kladio s fizičarem Gordonom Kaneom s Michiganskog sveučilišta da se Higgsova čestica neće pronaći. "Čini se da sam izgubio 100 dolara", kazao je danas.

>> POGLEDAJTE proces u kojem su fizičari vidjeli 'Božju česticu'

Peter Higgs (83) je 1964. došao na genijalnu zamisao o postojanju teorijske čestice čiji su trag, nakon dugog istraživanja, vjerojatno otkrili fizičari CERN-a. Nova čestica je konzistentna s očekivanjem za Higgsov bozon, ali znanstvenici ne mogu još sa stopostotnom sigurnošću potvrditi da se doista radi o dugo očekivanoj "Božjoj čestici".

Sljedeći korak bit će odrediti točnu prirodu čestice i njezin značaj za razumijevanje svemira. Znanstvenici smatraju da bi ova čestica mogla biti ključ za razumijevanje 96 posto svemira, koje je još neotkriveno.

Znanstvenici Instituta Ruđer Bošković (IRB) sudjelovali su, među ostalima, u istraživanjima CERN-a koja su dovela do otkrivanja nove subatomske čestice s obilježjima Higgsova bozona, popularno nazvanog "Božja čestica".  (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene