Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema mjesta ignoriranju

Rajsko otočje počinje pripreme za obranu od nuklearnog napada Sjeverne Koreje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neizvjesnosti sa Sjevernom Korejom rastu. Havaji će biti prva američka država koja stvari ne želi prepustiti slučaju. Od početka studenog počinju s redovitim vježbama upozorenja na napad.

Havaji će biti prvo američko tlo na kojem će se od studenog mjesečno organizirati vježbe za osoblje i građane kako bi ih se pripremilo na različite situacije ukoliko dođe do nuklearnog napada. Od razdoblja Hladnog rata 1980-ih ovo će biti prvi put da će Havajci opet čuti sirene upozorenja.

Pročitajte i ovo Lana i Zayn poginuli su, majka i stariji brat bore se za život tragedija u Americi VIDEO Pijana vozačica zabila se u ljude koji su slavili dječji rođendan: Poginuli su Lana (8) i njezin brat, puno je ozlijeđenih Maria Zaharova poslala je poruku SAD-u Nisu zadovoljni Nakon američke pomoći Ukrajini oglasila se i Rusija: "Ovaj rat za njih će završiti ponižavajuće, kao u Vijetnamu"

Sirena za upozorenje od napada će biti testirana prvog radnog dana svakog mjeseca, prenosi Guardian. Državna Agencija za hitne intervencije objavila je u petak javnu edukaciju o tome što je nužno učiniti u situaciji napada. Havajski zastupnici pozivaju odgovorne za upravljanjem u hitnim slučajevima da ažuriraju svoje planove koji nisu promijenjeni više desetaka godina.

Revizija planova za suočavanje s nuklearnim napadom je itekako potrebna ističu, jer Sjeverna Koreja razvija nuklearno oružje i balističke rakete koji već sada mogu doći jako blizu ove otočne države.

Informativne brošure, zajedno s televizijskim, radio i internetskim priopćenjima pomoći će educirati javnost o novom zvuku sirena i pružiti im upute kako da ostanu pripravni. "Ako ne razumiju što se događa, vrlo vjerojatno će se prestrašiti", izjavio je izvršni direktor iz agencije Toby Clairmont, koji objašnjava zašto je potrebno nekoliko mjeseci za edukaciju i uvođenje nove sirene.

Budući da bi nuklearnom projektilu od Sjeverne Koreje trebalo 15 minuta - možda 20 minuta – da udari Havaje, u tom vremenskom periodu upute za građane trebaju ostati prilično jednostavne: "Uđite u zatvoreni prostor, ostanite unutra ili čekajte nove obavijesti", navodi Vern Miyagi, voditelj agencije.

"Nećete imati vremena skupiti članove obitelji i otići u sklonište i ostale stvari... Na individualnoj razini to sve mora biti automatski."

Miyagi je istaknuo kako njegova agencija samo pokušava biti pripravna za ovaj "vrlo malo vjerojatan" scenarij, ali da je i to jedna mogućnost koju Havaji ne mogu ignorirati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene