441936
441936
441936
441936
441936

Haški sud potvrdio po 22 godine zatvora dvojici Srba za zločine u BiH

  • , 30.06.2016., 18:16
  • Autor:
  • komentara

Haški sud potvrdio je presude na po 22 godine zatvora bivšim visokim dužnosnicima policije Republike Srpske Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu za ratne zločine protiv Bošnjaka i Hrvata u BiH.

 
 
 
 
Odlazak sudaca (Dnevnik.hr)
Odlazak sudaca (Dnevnik.hr)

Kako su iz Den Haaga prenijeli beogradski elktronički mediji, Prizivno vijeće ICTY-a je, odbacujući navode obrane, potvrdilo ranije zaključke Raspravnog vijeća da je Stanišić bitno pridonio udruženom zločinačkom pothvatu, dok je presuda Župljaninu potvrđena za zločin protiv čovječnosti.

Stanišić i Župljanin zatražili su oslobađajuću presudu po svim točkama optužnice ili umanjenje kazne, dok je tužiteljstvo ICTY-a u žalbi ocijenilo prvostupanjske kazne neprimjerenim težini počinjenih zločina, zahtijevajući kazne od 30 do 40 godina zatvora.

Stanišić, bivši ministar unutarnjih poslova Republike Srpske, i Župljanin, nekadašnji načelnik Centra za regionalnu sigurnost u Banjoj Luci, optuženi su za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu, a optužnica ih tereti da su mogli predvidjeti mnoge zločine počinjene u nizu općina u BiH.

Obojica su bili proglašeni krivim za progon, ubojstva i mučenje, a Župljanin je osuđen i za istrijebljenje, a ta su kaznena djela, prema navodima presude, počinjena nad Bošnjacima i Hrvatima u BiH od travnja do prosinca 1992.

I Stanišić i Župljanin nijekali su krivnju po svim točkama optužnice, a Raspravno vijeće Haškog suda ranije ih je osudilo na kazne zatvora od po 22 godine.

Haški sud je optužnicu protiv Stanišića podigao 2005, a protiv Župljanina 1999., a nakon što su ta dva predmeta objedinjena, suđenje je počelo 14. rujna 2009. i završeno je 1. lipnja 2012. Poslije žalbi tužiteljstva i obrane u svibnju 2013. ročište pred Prizivnim vijećem održano 16. prosinca 2015.

Stanišić se dragovoljno predao 11. ožujka 2005., a Župljanina su, nakon višemjesečnog bijega, uhitile srbijanske vlasti i predale ICTY-u u lipnju 2008. (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se