Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nepoznati detalji

Haški osuđenik za Srebrenicu Zdravko Tolimir umro u haškom pritvoru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
General Vojske Republike Srpske Zdravko Tolimir, osuđen na doživotnu robiju zbog zločina u Srebrenici, preminuo je u ponedjeljak navečer u pritvoru Haaškog tribunala (ICTY), potvrdio je u utorak Radio-televiziji Srbije (RTS) predsjednik Vijeća za suradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić.

Više detalja o okolnostima smrti generala Tolimira za sada nije poznato.

Pročitajte i ovo Radovan Karadžić (Foto: AFP) Traži oslobađanje Karadžić: "Nisam znao za zločine u Srebrenici, čudio sam se kako je moguće da se takav događaj krije" Ivana Petrović (Foto: Dnevnik.hr) Analizira Ivana Petrović Može li žalba obrane promijeniti presudu Ratku Mladiću?

Tolimiru je travnja 2015. Žalbeno vijeće ICTY-u potvrdilo presudu iz 2012. godine na doživotni zatvor zbog zločina nad Bošnjacima iz Srebrenice u ljetu 1995. godine.

Tolimir je tijekom rata u BiH bio pomoćnik za obavještajno-sigurnosne poslove zapovjednika Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, kojemu se u Den Haagu sudi za iste zločine.

Zdravku Tolimiru presuđeno je na temelju zapovjedne odgovornosti, a u prvostupanjskoj je presudi navedeno da je proglašen krivim za genocid, udruživanje radi izvršenja genocida, istrebljenje, ubojstva, progon i prisilno premještanje Muslimana iz Srebrenice i Žepe od srpnja do studenog 1995. godine.

General Tolimir je u presudi opisan kao "desna ruka, oči i uši" tadašnjeg zapovjednika VRS Ratka Mladića, kojemu se za iste zločine sudi u Haagu.

Proces protiv Tolimira pokrenut je 2005. godine, uhićen je 31. svibnja 2007. godine, a suđenje mu je započelo 26. veljače 2010. godine.

Procjenjuje se da je u genocidu počinjenom u Srebrenici ubijeno oko 8.000 Bošnjaka.

Sudac Meron naložio istragu o smrti osuđenog generala u Den Haagu

Predsjednik Mehanizma za međunarodne kaznene sudove u Den Haagu, sudac Theodor Meron, naložio je sveobuhvatnu istragu o smrti haškog osuđenika generala Zdravka Tolimira, koji je u ponedjeljak navečer preminuo u ćeliji pritvora haškog suda (ICTY), objavili su danas beogradski elektronički mediji, pozivajući se na priopćenje ICTY-a.

"Pritvorski liječnik je odmah pozvan i nizozemske vlasti su pokrenule standardne istrage, koje su obavezne prema nizozemskom nacionalnom zakonodavstvu", priopćio je ICTY.

"Sukladno svom djelokrugu cjelovitu istragu zatražio je i sudac Meron, a vodit će je sudac Vagn Joensen", bivši predsjednik Međunarodnog suda za Ruandu, navedeno je u priopćenju. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene