Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nemarna istraga'

Hartmann traži odbacivanje optužbi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivša glasnogovornica Haaškog tužiteljstva Florence Hartmann, kojoj suđenje za nepoštivanje Haaškoga suda počinje za tri tjedna, zatražila je od Sudskog vijeća da odbaci optužbe, obustavi postupak i opozove posebnog tužitelja koji zastupa optužbu u njezinu predmetu, po dokumentima koje je objavio Haaški sud.

Obrana bivše glasnogovornice podnijela je 9. siječnja pisane zahtjeve kojima traži obustavu postupka zbog 'nemarne, nepotpune i u velikoj mjeri pogrješne istrage' koju je protiv nje vodio posebni tužitelj Bruce MacFarlane imenovan samo za taj predmet. Također zahtijeva njegov opoziv jer je imenovan suprotno odredbama Pravilnika Haaškog suda. 'Propusti i pogreške tužitelja MacFarlanea', koje je obrana opisala u tajnom podnesku i nisu dostupni javnosti, 'toliko su duboki i teški da postupke protiv Hartmann treba odmah obustaviti kao zlouporabu sudskog postupka', navodi obrana u javnim podnescima, u kojima traži i da se odbace optužbe protiv Hartmann.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zbog nepoštivanja privatnosti Facebook napustilo 30 tisuća članova Slika nije dostupna Otkrio zaštićene svjedoke Vojislav Šešelj ponovno optužen zbog nepoštovanja suda

>> Florence Hartmann odbila se izjasniti o krivnji

Suđenje bivšoj glasnogovornici haškog tužiteljstva zakazano je za 5. veljače i trajat će ukupno dva dana. Hartmann se tereti za nepoštivanje Suda zbog objave podataka iz tajnih odluka Žalbenog vijeća Haaškog suda u predmetu 'Milošević'. Ona je, po optužnici, tajne podatke objavila u rujnu pretprošle godine u svojoj knjizi 'Mir i kazna' i u članku 'Prikriveni ključni dokazi o genocidu' koji je u siječnju 2008. objavio Bosanski institut. Hartmann se pred Haaškim sudom nije željela očitovati o krivnji pa je u sudski zapisnik u njezino ime uvedeno da se ne osjeća krivom.

Haški je sud 1. veljače 2008. pokrenuo istragu kako bi utvrdio je li Hartmann otkrila tajne podatke. Ta je istraga pokazala da postoji osnova za njezin kazneni progon i posebno uspostavljeno Sudsko vijeće Haaškog suda optužilo ju je 27. kolovoza prošle godine. Pravila Haaškog suda za nepoštivanje suda predviđaju kaznu do sedam godina zatvora ili novčanu kaznu do 100.000 eura. Tajništvo Suda utvrdilo je u međuvremenu da imovinsko stanje bivše dužnosnice haškog tužiteljstva ne omogućuje da sama plati svoju obranu te će Sud podmiriti te troškove.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene