Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Podzemna Gaza'

FOTO Evo kako su tuneli zagorčali život Izraelcima...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pogledajte zašto Izraelci žele uništiti ove tunele...

Mreža tunela koju su palestinski militanti iskopali od Gaze do Izraela – a koju izraelska vojska naziva 'podzemna Gaza' - postala je glavno mjesto najnovijeg obračuna između Hamasa i Izraelaca.

Hamasovi vođe smatraju kako bi upravo tuneli mogli imati presudnu ulogu u sukobu s Izraelom. S tim se slaže i izraelska vojska koja ih smatra ozbiljnom prijetnjom. Stoga je uništavanje podzemne mreže postao ključni cilj njihove invazije na Gazu, piše Business Insider.

Izrael zna da tuneli postoje već nekoliko godina, no nije pronašao učinkoviti način da blokira njihovu izgradnju i širenje. 'Izrael je znao za tunele, ali nije osvijestio koje bi mu sve probleme mogli donijeti. Danas Hamas u bilo kojem trenutku kroz njih može poslati desetke svojih ljudi da napadnu izraelska naselja', izjavio je Shlomo Brom, umirovljeni izraelski general.  Iz Gaze su iskopane dvije mreže tunela – jedna vodi prema Egiptu a druga prema Izraelu.

Pročitajte i ovo Vojna parada vođa Hamasa Marwan Issa Ubijen jedan od najtraženijih vođa Hamasa: "Skrivaju se duboko u podzemnim tunelima, ali ruka pravde stići će i njih" Ilustracija Nema mira Rat sve bliže širenju na nova područja: "Moramo biti spremni za ofenzivu ako..."

Tuneli služe za dostavu namirnica, goriva i drugih stvari, čak se njima dopremaju stoka ili automobili. Militanti se kroz tunele opskrbljuju oružjem i novcem koji dolazi prvenstveno iz Irana. Egipat je posljednjih nekoliko godina uspio uništiti tunele što je Hamasu nanijelo veliku štetu, upravo zbog opskrbe.

VIDEO Na Zapadnoj obali održani najveći prosvjedi u posljednjih nekoliko desetljeća

Zato je Hamas proširio mrežu tunela prema Izraelu, osobito nakon velike izraelske ofenzive koja je završila u siječnju 2009. godine. 'Tisuće vojnika rade ispod zemlje i iznad zemlje, pripremajući se za nadolazeću bitku. Nitko ne može ni zamisliti što su sve Palestinci spremni učiniti kako bi se suprotstavili okupatoru', izjavio je jedan od Hamasovih vođa, Ismail Haniyeh.

Hamas se opskrbio i protutenkovskim naoružanjem, istim onim raketama koje su pomogle Hezbolahu da pobijedi Izrael 2006. Godine u Libanonu.
Hamas je od početka izraelske ofenzive 8. srpnja na Izrael ispalio preko 2000 takvih raketa pokušavajući se kroz tunele 'dokopati' izraelskog teritorija. Zbog toga je Izrael i krenuo u širu ofenzivu jer se tuneli mogu uništiti samo zemaljske snage. Izraelci su do sada razotkrili 31 Hamasov tunel. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je kako su tuneli vode čak do bolnica, škola, džamija, kuća kako bi ubijali Izraelce.

 DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene