Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastanak u Kairu

Hamas: Ukidanje blokade Gaze uvjet za primirje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hamas će dati vremena da egipatski napori za uspostavom primirja između te palestinske skupine i Izraela urode plodom, ali ne odstupa od stava da ukidanje blokade Gaze mora biti dio sporazuma, izjavio je visoki Hamasov dužnosnik Izet al-Rišk.

Izaslanstvo Hamasa doputovalo je u Egipat radi nastavka pregovora o primirju s Izraelom u Pojasu Gaze, izjavio je dužnosnik egipatske sigurnosne službe. Palestinsko izaslanstvo sa sedmoricom čelnika Hamasa, među kojima je Mahmud Zahar, stiglo je rano poslijepodne na granični prijelaz Rafah, između Pojasa Gaze i Egipta, odakle će krenuti u Kairo, rekao je izvor.

Pročitajte i ovo Ismail Hanija Zračni napad Izraelci ubili tri sina i unuke šefa Hamasa u Gazi, on poslao važnu poruku Vojna parada vođa Hamasa Marwan Issa Ubijen jedan od najtraženijih vođa Hamasa: "Skrivaju se duboko u podzemnim tunelima, ali ruka pravde stići će i njih"

Egipat želi učvrstiti krhko primirje koje je od 18. siječnja na snazi u Pojasu Gaze i posreduje u pregovorima s palestinskim pokretom Hamasom, koji je ondje na vlasti, i s Izraelom, budući da dvije strane ne održavaju izravne kontakte. Hamasovo izaslanstvo se sredinom prošlog tjedna u Kairu sastalo sa čelnikom egipatske obavještajne službe Omarom Sulejmanom, glavnim pregovaračem u pregovorima između Izraela i Hamasa.

Vođa Hamasa u egzilu Halid Mešal, izjavio je u Damasku da su najnoviji izraelski prijedlozi za učvršćenje primirja 'nejasni i nepotpuni' te da znače nastavak blokade palestinskog teritorija. U izraelskoj ofenzivi koja je trajala 22 dana, poginulo je 1.300 Palestinaca, prema palestinskim zdravstvenim službama, i nanesena je velika materijalna šteta Pojasu Gaze.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene