Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Tri dana bijesa"

U eskalaciji nasilja u Jeruzalemu poginuo jedan Palestinac, ozlijeđeni deseci

Palestinci protiv Trumpove odluke (Foto:AFP)
Palestinci protiv Trumpove odluke (Foto:AFP) Foto: Afp
Jedan Palestinac poginuo je u sukobima s izraelskim sigurnosnim snagama u novim neredima na Bliskom istoku.

Tisuće Palestinaca je prosvjedovalo, deseci su ozlijeđeni a najmanje je jedan ubijen u sukobu s izraelskim vojnicima u petak na "dan gnjeva" zbog odluke predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da prizna Jeruzalem za izraelsku prijestolnicu.

Pročitajte i ovo Zabrana pobačaja, ilustracija Uoči izbora Jedna savezna država SAD-a vratila se u 19 stoljeće i oživjela zakon o pobačaju iz 1864. Prosvjedi zbog Trumpove odluke (Foto: AFP) "Zapalio" Bliski istok Napeto zbog Trumpove odluke: Zaziva se "smrt Amerike", ekstremisti tvrde da su američki vojnici "legitimna meta napada"

Po cijelom arapskom i muslimanskom svijetu u petak su tisuće prosvjednika izašle na ulice izražavajući solidarnost s Palestincima i gnjev zbog Trumpovog raskidanja s desetljećima dugom politikom Sjedinjenih Država spram Jeruzalema.

Izraelski vojnici ustrijelili su jednog Palestinca blizu granice s Gazom i to je prva potvrđena pogibija u dva dana nemira.

Izraelska vojska je rekla da su stotine Palestinaca kotrljale goruće automobilske gume i bacali kamenje na vojnike s druge strane granice.

"Tijekom nemira vojnici izraelske vojske selektivno su zapucali na dvojicu glavnih podstrekača, a pogotci su potvrđeni", rekla je vojska.

Više od 80 Palestinaca ozlijeđeno je na okupiranoj Zapadnoj obali i Gazi u izraelskoj paljbi bojnim streljivom i gumenim mecima, rekla je palestinska hitna služba Crvenog polumjeseca.

Deseci su još trebali pomoć zbog udisanja suzavac. U četvrtak je u prosvjedima ranjena 31 osoba.

Po završetku molitve u džamiji al Aqsa u Jeruzalemu vjernici su krenuli prema vratima izraelskog starog grada uzvikujući "Jeruzalem je naš, Jeruzalem je naša prijestolnica" i "Ne trebamo prazne riječi, trebamo kamenje i kalašnjikove". Između prosvjednika i policije došlo je do manjih sukoba.

U Hebronu, Betlehemu i Nablusu deseci Palestinaca bacali su kamenje na izraelske vojnike koji su uzvratili suzavcem.

U Gazi koju nadzire islamistički Hamas vjernike se preko zvučnika na džamijama pozivalo na prosvjede. Hamas je pozvao na novi palestinski ustanak poput "intifada" 1987-1993 i 2000-2005 u kojima su poginule tisuće Palestinaca i tisuću Izraelaca.

Trumpova objava u srijedu o priznanju Jeruzalema za prijestolnicu Izraela razbjesnila je arapski svijet i zabrinula zapadne saveznike SAD-a.

Američki predsjednici dosad su se suzdržavali proglasiti Jeruzalem izraelskim glavnim gradom, unatoč izraelskim pritiscima, u želji da ostanu neutralni u mirovnom procesu.

Status Jeruzalema je pitanje svih pitanja u izraelsko-palestinskom mirovnom procesu jer Palestinci žele istočni Jeruzalem za prijestolnicu svoje buduće države, a Izrael grad smatra svojom nedjeljivom i vječnom prijestolnicom. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene