Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastanak o Jeruzalemu

PLO bi mogao suspendirati priznanje Izraela, Hamas neće sudjelovati na sastanku

Ismail Haniya, vođa Hamasa (Foto: AFP)
Ismail Haniya, vođa Hamasa (Foto: AFP) Foto: Afp
Hamas je u subotu objavio da neće sudjelovati na sastanku palestinskog vodstva na kojem će se razgovarati o odgovoru na odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jeruzalem kao glavni grad Izraela.

 

Pročitajte i ovo Hamas i Gaza - 3 Oglasio se i Biden Hamas spreman na primirje, ali Izrael baš i nije: Najavljuju nastavak borbi do "potpunog uništenja terorističke skupine" Adir Tahar Pronašli je u zamrzivaču Hamasovci unakazili mladog IDF-ovog narednika i pokušali prodati njegovu glavu: "To je ludo barbarsko nasilje"

Ta odluka mogla bi dodatno potkopati odnose između dviju strana. "Odlučili smo da nećemo sudjelovati na sastanku Središnjeg vijeća" u nedjelju i ponedjeljak u Ramallahu na Zapadnoj obali, objavio je Hamas, koji vlada Pojasom Gaze, uvjeravajući da podržava jedinstvo palestinskog naroda.

Hamas smatra da će "uvjeti u kojima će se okupiti Središnje vijeće... onemogućiti donošenje odluka u skladu s njegovim težnjama".

Središnje vijeće moglo bi, po palestinskim izvorima, suspendirati povijesno priznanje Izraela iz 1988.

Središnje vijeće je jedno od tijela PLO-a. Hamas i Islamski džihad nisu dio PLO-a, ali su pozvani na sastanak. Islamski džihad je također odlučio da neće sudjelovati na sastanku.

Hamas je htio da se sastanak održi izvan palestinskih područja kako bi izbjegao izraelske "pritiske", ali je Mahmud Abas odlučio da se održi u Ramallahu, sjedištu njegove vlade (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene