Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bolest modernog doba

Novi bizarni poremećaj pogodio već milijun muškaraca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neki muškarci odbijaju kontakt s okolinom godinama.

Hikikomori je bolest novog doba, poremećaj koji od kojeg boluje više od milijun muškaraca. Za sada uglavnom u Japanu.

Mladi Japanci u jednom trenutku prekidaju svaki kontakt sa svijetom i zatvaraju se u svoje sobe. Izolacija ponekad traje godinama. Oboljeli po cijele dane spavaju, a noći uglavnom provode na internetu. Neki slučajevi su toliko ekstremni da liječnici nailaze na muškarce u pedesetima koji su se iz društvenog života povukli na više od 30 godina.

Hikikomori pogađa isključivo mlade ljude. Odbijaju kontakte s prijateljima pa čak i obitelji, a vrlo se često radi o inteligentnim i sposobnim mladim ljudima pa je to udarac i japanskoj ekonomiji, pojasnio je dr. Takahiro Kato koji je i sam imao poremećaj kao student.

Yuto Onishi, 18-godišnjak iz Tokija, svoju spavaću sobu nije napustio gotovo tri godine, a tek je prije šest mjeseci zatražio stručnu pomoć. Dane je provodio spavajući, surfajući i čitajući mange. Nije s nikim želio pričati.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tlo ne miruje VIDEO Snažan potres pogodio Japan Prevrnuti tanker kod obale Japana VIDEO Prevrnuo se tanker, u pomoć poslani zrakoplovi i brodovi: Dio mornara nestao

Bolest za koju nitko ne zna što je uzrokuje! Patite li od misofonije?

Vjeruje da je stanje potaknuto njegovim neuspjehom u srednjoj školi: 'Jednom kada to iskusite, izgubite dodir sa stvarnošću. Znao sam da to nije normalno, ali nisam htio ništa mijenjati. Osjećao sam se sigurno'.

U Japanu je poremećaj češći nego na zapadu zbog kulturoloških razlika.

'Japan se jako razlikuje od zapadnih društava. Primjerice, odnos majke i djeteta se izuzetno razlikuje. Japanski su roditelji pretjerano zaštitnički nastrojeni, a kod nekih ljudi to otežava proces osamostaljenja. Budući da se od njih očekuje da se upišu na dobre fakultete, muška su djeca pod ogromnim pritiskom', pojašnjava Kato.

Medicina tek istražuje ovaj novi poremećaj i kako ga spriječiti, piše Daily Mail.



 DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene