Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Operacija Italija'

Novi napad: Hakeri skupina LulzSec i Anonymous ukrali povjerljive podatke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Članovi hakerskih skupina LulzSec i Anonymous objavili su u ponedjeljak da su upali na web stranice talijanske policije i na internetu objavili povjerljive informacije, a napad su nazvali 'Operacija Italija'.

Hakeri, navodno povezani sa skupinom Anonymous, prodrli su u računalni sustav austrijske televizije ORF. Hakeri u Italiji napisali su na svom blogu da je napad otkrio najvažnija i najpovjerljivija izvješća talijanskog Nacionalnog centra za borbu protiv 'cyber' kriminala i zaštitu kritične infrastrukture (CNAIPIC). Policijska postrojba CNAIPIC potvrdila je upad u njezin sustav, a krađu podataka nije ni ne potvrdila ni opovrgla.

Podaci koje su su objavili on-line aktivisti, otkrivaju odnose talijanske vlade s Australijom, Bjelorusijom, Egiptom, Rusijom i Ukrajinom. Član oporbene Demokratske stranke Emanuele Fiano, rekao je da on-line napad, bez presedana. On je najavio da će predložiti donošenje novih zakona koji će omogućiti praćenje hakera i poboljšati 'temeljni aspekt sigurnosti zemlje.'

Hakeri iz skupine AnonAustria povezane sa skupinom Anonymous, provalili u računalni sustav austrijske televizije ORF, koji se rabi za prikupljanje novčanih priloga gledatelja, te došli do podataka o 214.000 ljudi, uključujući informacije o bankovnim računima 96.000 ljudi. U on-line komunikaciji članovi skupine AnonAustria su rekli da ne namjeravaju načiniti štetu klijentima ORF televizije, već skrenuti pozornost na njihov slab sigurnosni sustav.

Prošloga je tjedna u SAD-u uhićeno 16, u Europi pet osoba povezanih sa skupinom Anonymous a njezini su članovi onda zaprijetili da će proširiti svoje aktivnosti. U četvrtak su objavili da su upali u bazu podataka NATO-a i došli do velike količine povjerljivih dokumenata o Savezu. (Hina)

Pročitajte i ovo Brod koji je prevozio migrante Pokušaj dolaska u Europu UN: 45 migranata nestalo, a četiri mrtve migrantice u dvije tragedije na Sredozmlju Ilustracija VELIKA AKCIJA SPAŠAVANJA Drama u Austriji: Lavina zatrpala ljude, najmanje dvoje poginulih, helikopteri nadlijeću područje

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene