Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hakeri provalili u LHC i bili na korak do kontrole nad akceleratorom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grupa hakera koja se naziva 'Greek Security Team', 'upala' je u računala CERN-a toliko duboko da su se nalazili veoma blizu preuzimanja kontrole nad jednim od detektora LHC-a, najvećeg akceleratora čestica.

Hakeri koji su napali kompjuterski sistem LHC-a, stavili su lažnu stranicu na websiteu CERN-a, pritom se rugajući stručnjacima odgovornim za kompjuterski sistem nazivajući ih 'hrpom školaraca'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Godina prepuna događaja OVO su najvažniji događaji u znanosti 2013. godine Slika nije dostupna Korak dalje Fizičari nakon Higgsovog bozona razmišljaju o nečem velikom, JAKO VELIKOM

Daily Mail navodi kako u njihovom napadu očito nije bilo zle namjere te da su u poruci ostavljenoj na grčkom napisali da stranicu više neće ometati. Željeli su samo upozoriti na loš sigurnosni sustav ovog velikog, a u slučaju uplitanja nekog 'uljeza', i potencijalno opasnog eksperimenta. No, Telegraph prenosi kako je cilj napada hakera bio CMSMON koji nadgleda CMS software koji prikuplja podatke za vrijeme aktivacije velikog magnetnog detektora.

'Skidamo vam hlače jer vas ne želimo gledati kako trčkarate goli i skrivate se kada dođe do panike', stoji u poruci. 

Znanstvenici CERN-a zabrinuli su se zbog jednostavnosti kojom su hakeri izveli napad te zbog mogućnosti preuzimanja kontrole glavnog sistema.

Hakeri su u sistem provalili u srijedu, prvog dana eksperimenta kada su u njega bile uprte oči cijeloga svijeta.

Oštetili su samo jednu datoteku, a unatoč riječima glasonogovrnika, Jamesa Gillesa kako nije napravljena veća šteta, znanstvenici kažu da je to bilo 'zastrašujuće iskustvo'.
 
No, CERN službeno i dalje ističe kako je njihov sistem siguran, a za osiguranje koriste više mrežnih firewalla i složene lozinke pri svakom pristupu sustavu. 

Zbog hakerskog upada na stranicu www.cmsmon.cern.ch javnost joj ne može pristupiti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene