Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Službeno priopćenje

Haaški sud pozdravio Mladićevo uhićenje i nada se Hadžiću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Haaški sud pozdravio je u četvrtak uhićenje bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića izrazivši nadu da će vrlo skoro biti uhićen i posljednji haaški bjegunac Goran Hadžić.

 

Pročitajte i ovo Ivana Petrović i Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr) U iščekivanju presude Karadžiću Ivana Petrović iz Haaga, Andrija Jarak iz Srebrenice: "24 godine majke pate. Majke Bošnjakinje, majke Hrvatice i majke Srpkinje" Slobodan Praljak u haškoj sudnici na dan kad je popio bočicu otrova i preminuo (Foto: Dnevnik.hr) U tijeku ceremonija zatvaranja Kraj suda zbog kojeg se tresao Balkan: 24 godine rada, tisuće godina kazni i jedan šokantan trenutak koji je zapanjio svijet

'Sud pozdravlja današnju objavu uhićenja Ratka Maldića u Srbiji, nakon što je 16 godina izbjegavao uhićenje', navodi se u priopćenju Haaškoga suda. Mladića je tužiteljstvo 1995. optužilo za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene tijekom sukoba u BiH od 1992. do 1995.

'Goran Hadžić jedini je preostali bjegunac i sud se nada da će biti vrlo skoro uhićen', piše u priopćenju. Sud poručuje kako očekuje Mladićevo brzo prebacivanje iz Srbije u Den Haag nakon dovršetka procedure propisane srbijanskim zakonima. Nakon prebacivanja pod nadležnost suda Mladić će biti stavljen u pritvor gdje će čekati prvo pojavljivanje pred sucem, podsjeća se u priopćenju.

'Iako je optužen za teške zločine Mladić kao i svaka druga optužena osoba pred sudom smatra se nevinom dok ne bude dokazana njegova krivnja. To je u skladu sa Statutom suda koji jamči univerzalno priznato pravo na pravično suđenje', kaže Haaški sud.  'Mladićevo uhićenje prekretnica je u povijesti suda i dovodi ga bliže uspješnom dovršetku mandata sa 160 uhićenih osoba od ukupno 161 optužene osobe', kaže se u priopćenju. (HINA)

>>Zašto je Ratko Mladić uhićen baš danas?
 

>>Mladićevi transkripti iz rata: 'Cepaj ih šefe, u živo meso!'

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene