Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrtoglavih 135 milijuna dolara

Gusari u 2011. potukli rekorde s otkupninama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Godina 2011. tuče sve rekorde u visini otkupnina koje su naplatili somalijski gusari, tražeći sve veće iznose, dok se istodobno smanjuje broj uspješnih napada, istaknuo je zamjenik zapovjednika operacije EU-a za suzbijanje gusarstva.

'Ove godine tučemo sve rekorde u visini otkupnina. Gusari su u 2011., koja još nije gotova, dobili 135 milijuna dolara, a lani 80 milijuna', rekao je kontraadmiral Christian Canova u razgovoru za internetsku stranicu Bruxelles2, koja se bavi europskom vanjskom politikom i obranom.

Taj nagli skok povezan je s 'eksponencijalnim povećanjem visine otkupnine po brodu'. Gusari su 2007. u prosjeku dobivali oko 600.000 dolara po brodu, 2010. 3 milijuna, a 2011. 4,6 milijuna, dodao je, napomenuvši da se u novije vrijeme otkupnine penju i na 6 milijuna dolara.

Pročitajte i ovo Ilustracija Traže lokaciju Nestala dva američka mornara dok su bili na zadatku: U tijeku operacija izvlačenja Slika nije dostupna Bježe glavom bez obzira VIDEO Nasrtljive gusare plaše pjesmama Britney Spears!

>> Gusari oteli tanker i pustili alžirski brod

Zahvaljujući dijelom i nazočnosti međunarodnih vojnih snaga, broj trgovačkih brodova koje su gusari oteli 'nikada nije bio niži', budući da je 2011. 'oteto 8 brodova s 200 ljudi', a lani je oteto 30 brodova. Premda je broj napada porastao oko 15 posto na godinu, 'oni nisu bili toliko uspješni', uspio je tek svaki četrnaesti napad, a godinu ranije je uspio svaki četvrti.

Canova je rekao da se 'ne trebamo zavaravati pričama o siromašnim Somalijcima koji postaju gusari zbog bijednih uvjeta u kojima žive. Gusarstvo je danas prije svega kriminalno poduzetništvo sa skupinama koje imaju samo jedan cilj: novac'. Taj novac 'ide u dijasporu. Reciklira se i na regionalnoj razini, u Somaliji, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (za kupnju motora i goriva), u Džibutiju', dodao je Canova. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene